25 Φεβρουάριος 2019, 22:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Φεβρουάριος 2019, 22:03

Κύπρος: Την Τρίτη η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί

  • Κύπρος: Την Τρίτη η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί
    Ο Κύπριος πρόεδρος Αναστασιάδης (δεξιά) και ο επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί σε προηγούμενη συνάντησή τους (φωτ.: EPA/STRINGER)

Με στόχο την αναζήτηση κοινού εδάφους συναντώνται την Τρίτη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Στη συνάντηση, η οποία έχει ανοικτή ατζέντα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα θέσει και την πρότασή του για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι η προσδοκία του από τη συνάντηση στη Λευκωσία είναι να ξεκαθαρίσει το θέμα της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων των πολιτειών.

«Σε κάθε περίπτωση δεν αναμένεται να υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση πριν από τον Ιούνιο», δήλωσε ο Ακιντζί, επειδή όπως ανέφερε υπάρχουν κάποιες εκλογές (Τουρκία, ευρωεκλογές, γενικές εκλογές στην Ελλάδα), που δεν έχουν σχέση με μας. «Εάν η εργασία της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Λουτ για αναζήτηση κοινού εδάφους καταλήξει θετικά με ένα κοινό κείμενο, ως σημείο έναρξης των διαπραγματεύσεων, η πιο κοντινή ημερομηνία είναι ο Ιούνιος», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Μουσταφα Ακιντζί σε συνέντευξη στο Πρακτορείο Ανατολού δήλωσε ότι ένα μοντέλο ομοσπονδίας με πιο ενισχυμένες συνιστώσες πολιτείες θα πρέπει να περιλαμβάνει και την εκ περιτροπής προεδρία.

Επίσης, υποστήριξε ότι είναι πλέον αποδεκτό και από τη διεθνή κοινή γνώμη ότι «δεν πρέπει να είναι ανοιχτού τέλους οι διαπραγματεύσεις, ότι πρέπει να είναι επικεντρωμένες σε αποτέλεσμα και να υπάρχει χρονοδιάγραμμα».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.