25 Φεβρουάριος 2019, 12:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Φεβρουάριος 2019, 11:57

Σαρώνει η κακοκαιρία «Ωκεανίς»: Κλειστοί δρόμοι, δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική

  • Σαρώνει η κακοκαιρία «Ωκεανίς»: Κλειστοί δρόμοι, δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Οι ισχυροί άνεμοι, η πτώση της θερμοκρασίας, οι βροχές αλλά και οι τοπικές χιονοπτώσεις συνθέτουν και σήμερα το σκηνικό του καιρού, με τους μετεωρολόγους να εκτιμούν ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να αρχίσουν να εξασθενούν από αύριο. Η «Ωκεανίς», όπως ονομάστηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών το κύμα κακοκαιρίας, έχει προκαλέσει προβλήματα σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα και οι συγκεκριμένες περιοχές θα βρεθούν και σήμερα στο επίκεντρο.

Εξαιτίας των βορειοανατολικών ανέμων που φτάνουν πρόσκαιρα τα 8 και στο νότιο Αιγαίο τα 10 μποφόρ τα προβλήματα παραμένουν και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται αργότερα, στα δυτικά και στα βόρεια.

Το τελευταίο 24ωρο η Πυροσβεστική δέχτηκε 131 από την ευρύτερη περιοχή του νομού Αττικής για κοπές δέντρων και 97 κλήσεις για απομάκρυνση αντικειμένων. Στην Κρήτη τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο και 19 κλήσεις έγιναν για κοπές δέντρων και απομακρύνσεις αντικειμένων, ενώ στη Σαμοθράκη πραγματοποιήθηκαν 16 παροχές βοήθειας για διάνοιξη δρόμων και μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης. Κλήσεις για βοήθεια υπήρξαν και από το Αργοστόλι, την περιοχή Καλεσμένο στην Ευρυτανία και τη δημοτική κοινότητα Γλυφάδας στην Εύβοιας.

Οι χιονοπτώσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην κυκλοφορία στο επαρχιακό δίκτυο της Σαμοθράκης και σε τμήματα του επαρχιακού δικτύου της Πέλλας, της Χαλκιδικής, της Ροδόπης, της Καστοριάς, της Φλώρινας, της Μαγνησίας, της Εύβοιας, της Ευρυτανίας, της Φθιώτιδας, της Φωκίδας, της Αχαΐας, της Ηλείας, της Αιτωλίας, της Μεσσηνίας, της Αρκαδίας, της Κορινθίας, της Κεφαλονιάς, της Λέσβου (δείτε ΕΔΩ αναλυτικά).

Σημαντικά παραμένουν τα προβλήματα και στο οδικό δίκτυο της Κρήτης, το οποίο «δοκιμάστηκε» και κατά τη διάρκεια του προηγούμενου κύματος κακοκαιρίας. Ειδικά στα Χανιά και στο Ρέθυμνο οι κατολισθήσεις είναι συνεχείς και μαζί με τις υπερχειλίσεις ποταμών έχουν κάνει πολλά σημεία του επαρχιακού δικτύου απροσπέλαστα. Μιλώντας στο cretapost ο περιφερειακός διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκος Λαγουδάκης ζήτησε από τους οδηγούς να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.