25 Φεβρουάριος 2019, 11:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Φεβρουάριος 2019, 16:22

Η ξενιτιά του Συμεών Συμεωνίδη και του Δημήτρη Καρασαββίδη – Νέο ποντιακό τραγούδι

  • Η ξενιτιά του Συμεών Συμεωνίδη και του Δημήτρη Καρασαββίδη – Νέο ποντιακό τραγούδι
    Συμεών Συμεωνίδης και Δημήτρης Καρασαββίδης σε στιγμιότυπο από τα γυρίσματα του βιντεοκλίπ (φωτ.: Παναγιώτης Ορφανίδης)

Νασάν εκείνον πη ’κ’ έπεν ξενιτείας νερόν, λέει ο φράση στην ποντιακή διάλεκτο, η οποία καταγράφεται στο λεξικό του Άνθιμου Παπαδόπουλου και σημαίνει «χαρά σε κείνον που δεν ήπιε το νερό της ξενιτιάς». Η ξενιτιά, ένα κοινό θέμα στα ελληνικά τραγούδια, παραδοσιακά και σύγχρονα, τα τελευταία χρόνια επανέρχεται σαν θεματική· «Ξενιτείαν» λέγεται η νέα δουλειά του Συμεών Συμεωνίδη, μια συνεργασία με τον Δημήτρη Καρασαββίδη.

Σε ρυθμό ομάλ’, δεν έχει πάρει ακόμα την… έγκριση ενός μεγάλου ακροατηρίου. Αντίθετα, οι δημιουργοί του επέλεξαν να συστήσουν το τραγούδι στο κοινό κατευθείαν με το βιντεοκλίπ που κυκλοφόρησε το περασμένο Σάββατο.

«Η ξενιτιά είναι και πάλι κάτι επίκαιρο, τα έχουν περάσει και οι δικοί μας», τόνισε μιλώντας στο pontos-news.gr ο Συμεών Συμεωνίδης, ο οποίος μουσικά συνδιαλέγεται με τον Δημήτρη Καρασαββίδη κατά τη διάρκεια του αποχωρισμού. Τα αδέρφια Συμεωνίδη, ο Συμεών, ο Στάθης και ο Χρήστος, ενώνουν τις δυνάμεις τους και σε αυτό το κομμάτι που στο μέλλον θα αποτελέσει μέρος του τρίτου τους άλμπουμ. Τα γυρίσματα έγιναν στον Ασπρόπυργο, όπου είναι η «βάση» τους, και στο Μενίδι, διά χειρός του Παναγιώτη Ορφανίδη.

Τη μουσική υπογράφει ο Συμεών Συμεωνίδης και τους στίχους ο Βασίλης Μωϋσιάδης. Στην παραγωγή ο Χρήστος Συμεωνίδης, ο οποίος παίζει και ποντιακή λύρα και κρουστά. Στις κιθάρες ο Λευτέρης Λαζάρου, στα τύμπανα και στο νταούλι ο Κώστας Καρασαββίδης, στο μπάσο ο Κώστας Ευθυμιάδης και στα πλήκτρα ο Στάθης Σαντσαρίδης.