25 Φεβρουάριος 2019, 12:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Φεβρουάριος 2019, 14:50

Πόντιοι, Ασσύριοι και Αρμένιοι μαζί στη σκηνή του 32ου Ελληνικού Φεστιβάλ της Lonsdale street στη Μελβούρνη (βίντεο)

  • Πόντιοι, Ασσύριοι και Αρμένιοι μαζί στη σκηνή του 32ου Ελληνικού Φεστιβάλ της Lonsdale street στη Μελβούρνη (βίντεο)
    (Φωτ.: facebook / The Greek Centre)
  • Πόντιοι, Ασσύριοι και Αρμένιοι μαζί στη σκηνή του 32ου Ελληνικού Φεστιβάλ της Lonsdale street στη Μελβούρνη (βίντεο)
    Το περίπτερο της «Ποντιακής Εστίας»
  • Πόντιοι, Ασσύριοι και Αρμένιοι μαζί στη σκηνή του 32ου Ελληνικού Φεστιβάλ της Lonsdale street στη Μελβούρνη (βίντεο)

Επί σκηνής βρέθηκαν μαζί Αρμένιοι, Πόντιοι και Ασσύριοι, ανοίγοντας το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του 32ου Ελληνικού Φεστιβάλ της Lonsdale street στην καρδιά της Μελβούρνης. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας και εθνικότητας βρέθηκαν για άλλη μια χρονιά στο μεγαλύτερο φεστιβάλ ελληνικής παράδοσης, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 23 και 24 Φεβρουαρίου. Η ατμόσφαιρα ήταν πανηγυρική, με εξαιρετικό κέφι, εκατοντάδες καλλιτέχνες, μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα, περίπτερα με ελληνικά προϊόντα και γευστικά φαγητά.

Εκεί, δυναμικά βρέθηκαν η Κεντρική Ένωση Ποντίων Μελβούρνης και Βικτόριας «Ποντιακή Εστία» καθώς και οι «Ακρίτες του Πόντου» Μελβούρνης.

Στην επίσημη έναρξη το παρών έδωσαν εκπρόσωποι της πολιτειακής και ομοσπονδιακής πολιτικής, διπλωμάτες και ομογενειακοί παράγοντες. Παρών ήταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπιλ Σόρτεν, ο οποίος υποσχέθηκε μάλιστα πως εάν μετά τις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές γίνει πρωθυπουργός, μέσα σε μία εβδομάδα θα ζητήσει από τη βρετανική κυβέρνηση την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Παρούσα ήταν και η ομογενής υπουργός υγείας Τζένη Μικάκου, η οποία τόνισε πως θα δοθούν 2,5 εκατομμύρια δολάρια στην ελληνική κοινότητα για εγκαταστάσεις, την ελληνομάθεια και τους ηλικιωμένους.


Πόντιοι, Αρμένιοι και Ασσύριοι στη σκηνή του φεστιβάλ (φωτ.: sbs.com.au)

Το καλλιτεχνικό κομμάτι άνοιξαν χορευτικά συγκροτήματα Ποντίων από τους «Ακρίτες του Πόντου» Μελβούρνης, Αρμενίων και Ασσυρίων που εναλλάξ χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους παρουσία πλήθους κόσμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εντυπωσιακό αυτό θέαμα είχε τη σφραγίδα των νέων των «Ακριτών του Πόντου». Η «Ποντιακή Εστία» Μελβούρνης με τη βοήθεια των δραστήριων μελών της έστησε περίπτερο που παρείχε ενημερωτικό υλικό στους περαστικούς. Σε κεντρικό σημείο είχαν στήσει και πανό με τον επετειακό λογότυπο της ΠΟΕ για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν όσο περισσότερο κόσμο μπορούσαν, ενώ τη δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ η χορευτική της ομάδα ανέβηκε στη σκηνή παρουσιάζοντας ποντιακούς χορούς.

Φέτος η κεντρική σκηνή τοποθετήθηκε σε διαφορετικό σημείο, και αυτό διευκόλυνε τόσο τη διέλευση όσο και τη συγκέντρωση του κόσμου που βρέθηκε εκεί για να παρακολουθήσει τα δρώμενα, και βεβαίως την κορύφωση της βραδιάς με τη δωρεάν συναυλία της Ελεονώρας Ζουγανέλη.

Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ23
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
2019