24 Φεβρουάριος 2019, 21:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Φεβρουάριος 2019, 21:41

Τσίπρας: Η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά να αποτελεί γέφυρα του ευρωαραβικού διαλόγου

  • Τσίπρας: Η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά να αποτελεί γέφυρα του ευρωαραβικού διαλόγου
    (Φωτ.: EPA / Khaled Elfiqi)

«Η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά να αποτελεί καταλύτη και γέφυρα του ευρωαραβικού διαλόγου», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβασή του απόψε στην πρώτη σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αραβικού Συνδέσμου, που πραγματοποιείται στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

Κι αυτό, όπως εξήγησε, καθώς η Ελλάδα είναι «χώρα με ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με τον Αραβικό Κόσμο και με μια ιδιαίτερη σχέση με τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία».

Όπως είπε, «η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο βρίσκεται στο τρίγωνο Βόρειας Αφρικής-Ευρώπης-Μέσης Ανατολής και έχει βιώσει τις συνέπειες των κρίσεων στην ασφάλεια και στη μετανάστευση, αλλά έχει διαπιστώσει και τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται για τις μεταφορές, την οικονομία, τον τουρισμό και την αλλαγή του ενεργειακού χάρτη της περιοχής.

»Αλλά και χώρα με δεκάδες χιλιάδες Άραβες πολίτες και κατοίκους, με έναν λαό που δεν δίστασε να στηρίξει τους πρόσφυγες που κατέφθασαν το 2015-2016, ως χώρα με σταθερές θέσεις υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας, που έχει αναβαθμίσει τις σχέσεις της διμερώς και τριμερώς (μαζί με την Κύπρο) με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Παλαιστίνη και τον Λίβανο και διμερώς με μια εξαιρετικά σημαντική χώρα για την περιοχή -τα ΗΑΕ».

Επίσης, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε την κρίσιμη χρονική στιγμή για το μέλλον της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, κατά την οποία πραγματοποιείται αυτή η πρώτη σύνοδος ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου, σημειώνοντας πως «θα έπρεπε να μας προβληματίζει το γεγονός ότι μόλις τώρα, το 2019, πραγματοποιείται για πρώτη φορά».

Σημαντική η διεύρυνση της συνεργασίας
Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη διεύρυνσης της ευρωαραβικής συνεργασίας, επισημαίνοντας πως οι σχέσεις πρέπει να έχουν ως προσέγγιση «αφενός τη διεύρυνση του διαλόγου για την αντιμετώπιση περιφερειακών προκλήσεων ασφάλειας, όπως η Συρία, η Λιβύη, το Μεσανατολικό, η Υεμένη, η τρομοκρατία και οι δυνάμεις που την υποστηρίζουν.

»Και ειδικότερα για την αντιμετώπιση των τραγικών ανθρωπιστικών συνεπειών τους, αλλά και άλλων φαινομένων όπως η ακύρωση της θρησκευτικής ανοχής και η εκδίωξη χριστιανικών πληθυσμών. Αφετέρου, την προώθηση θετικής ατζέντας συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, της κοινωνίας των πολιτών».

Σε ό,τι αφορά την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «είναι ίσως η διαχρονικότερη πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού: Η επίτευξη βιώσιμης λύσης δύο κρατών και ειρηνικής και ασφαλούς συνύπαρξης Ισραηλινού και Παλαιστινιακού λαού, μέσω της ίδρυσης ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους επί τη βάσει των συνόρων του 1967 και με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.