24 Φεβρουάριος 2019, 17:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Φεβρουάριος 2019, 18:03

ΗΠΑ: Οι μέρες του Νικολάς Μαδούρο είναι μετρημένες, δηλώνει ο ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο

  • Ο Μαδούρο προτείνει πρόωρες εκλογές για την Εθνοσυνέλευση
    Ο Νικολάς Μαδούρο (φωτ.: EPA / Miraflores Press Office)

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε σήμερα ότι πλησιάζει το τέλος για τον Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν πλέον ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.

«Είμαι σίγουρος πως χάρη στους Βενεζουελάνους οι ημέρες του Μαδούρο είναι μετρημένες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο σε συνέντευξη στο CNN, δηλώσεις που επανέλαβε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox.

«Ελπίζουμε σθεναρά πως μέσα στις επόμενες ημέρες, στις επόμενες εβδομάδες και στους επόμενους μήνες, το καθεστώς Μαδούρο θα αντιληφθεί πως ο λαός της Βενεζουέλας φρόντισε ώστε οι μέρες του να είναι μετρημένες», είπε ο Μάικ Πομπέο. Χαρακτηρίζοντας τον Νικολάς Μαδούρο «χειρότερο από τον χειρότερο τύραννο», ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έκανε λόγο για «μερικές εκατοντάδες τόνους» τροφίμων, φαρμάκων και υγειονομικών κιτ που στάλθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα σύνορα με τη Βενεζουέλα και εμποδίστηκαν να περάσουν στη χώρα το Σάββατο.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο αμερικανικός στρατός θα μπορούσε να καταφύγει στη βία, αρνήθηκε να το αποκλείσει, όπως είναι η γραμμή που ακολουθεί η Ουάσινγκτον αφότου ξεκίνησε η κρίση. «Έχουμε πει πως όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι», είπε o Πομπέο στο Fox. «Θα κάνουμε ό,τι πρέπει ώστε [...] η δημοκρατία να επιβληθεί και να αναδειχθεί ένα καλύτερο μέλλον για τους Βενεζουελάνους», πρόσθεσε.

Παράλληλα, η Βραζιλία καταδίκασε τη βία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να εμποδίσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα μέσω των συνόρων. Μάλιστα, χαρακτήρισε κάτι τέτοιο «εγκληματική ενέργεια» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ενώσει δυνάμεις για να «απελευθερώσει» το νοτιοαμερικανικό έθνος.

Στο μεταξύ, ο συνταγματάρχης Τζορτζ Φέρες Κανάαν, μέλος της «Operation Acogida» (Επιχείρηση Υποδοχή) για τους μετανάστες από τη Βενεζουέλα, δήλωσε πως δύο στρατιώτες της Εθνοφρουράς της Βενεζουέλας αυτομόλησαν στη Βραζιλία το Σάββατο, όπως και άλλοι 60 στρατιωτικοί που αυτομόλησαν στην Κολομβία.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.