23 Φεβρουάριος 2019, 19:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Φεβρουάριος 2019, 20:02

Σαρώνει η κακοκαιρία «Ωκεανίς»: 2.000 κεραυνοί και άνεμοι 140 χλμ/ώρα στο Αιγαίο

  • Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νότιοι άνεμοι σήμερα 2
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Σαρώνει μεγάλο μέρος της χώρας η κακοκαιρία «Ωκεανίς». Πολλά είναι τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από τους θυελλώδεις ανέμους, τη χιονόπτωση και τις ισχυρές βροχοπτώσεις. Εκτός από τους θυελλώδεις ανέμους, η κακοκαιρία «Ωκεανίς» έχει προκαλέσει σημαντικά ύψη βροχής, κυρίως στα ανατολικά αλλά και μεγάλο αριθμό κεραυνών.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, τα οκτώ μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 18:30 το απόγευμα του Σαββάτου (23/2), παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα. Επίσης, περίπου 2.000 κεραυνοί έχουν καταγραφεί από την αρχή της ημέρας κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές του κεντρικού και νότιου Αιγαίου, αλλά και του Ιονίου, όπως κατεγράφησαν από το δίκτυο ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr και παρουσιάζονται στον παρακάτω χάρτη.

Επίσης, σοβαρά προβλήματα προκαλούν οι θυελλώδεις άνεμοι στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και σε ηπειρωτικές περιοχές όπου οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καταγράφουν ριπές άνω των 100 km/h (τοπικά στο Αιγαίο έφτασαν τα 140 χλμ/ώρα)! Προβλήματα έχουν προκαλέσει και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φτάνουν κατά τόπους στα 8 με 9 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά τα 10.


Τσουχτερό κρύο και χιονόπτωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο εθνικό δίκτυο της χώρας, η Τροχαία έδωσε, στις επτά το απόγευμα, νεότερη ενημέρωση για τις διακοπές κυκλοφορίας λόγω χιονοπτώσεων, βροχόπτωσης, συσσώρευσης υδάτων, κατολισθήσεων, ηλεκτροδότησης, σε όλη την επικράτεια. Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ.