23 Φεβρουάριος 2019, 20:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Φεβρουάριος 2019, 20:00

Κυπριακό ΥΠΕΞ: Ατεκμηρίωτοι οι ισχυρισμοί του κατοχικού στρατού για την αλλαγή status quo στα Στροβίλια

  • «Σοβαρότατη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας»
    (Φωτ.: Υπουργείο Εξωτερικών Κύπρου)

Για «ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς» και «δήθεν φαινόμενα λαθρεμπορίου» κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, παίρνοντας θέση σήμερα με αφορμή δημοσιεύματα για την κατάσταση στην περιοχή Στροβίλια. Το κυπριακό ΥΠΕΞ, σε ανακοίνωση του, αναφέρει ότι ο τουρκικός στρατός τοποθέτησε σε αγροτικό δρόμο κιγκλιδώματα, παρεμποδίζοντας τη διέλευση των κατοίκων από συγκεκριμένο δρόμο, τον οποίο οι τελευταίοι χρησιμοποιούν για πρόσβαση στις καλλιέργειες τους.

Σημειώνεται ακόμη ότι ο κατοχικός στρατός ενημέρωσε τους Ελληνοκύπριους κατοίκους των Στροβιλιών ότι πλέον θα ισχύουν νέες «διαδικασίες» κατά την έξοδο τους από τα Στροβίλια προς τις Βρετανικές Βάσεις και παράλληλα ξεκίνησε να διενεργεί ελέγχους σε όσους επισκέπτονται την περιοχή, περιλαμβανομένων και των μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, σε σημείο που εφάπτεται του ορίου των Βρετανικών Βάσεων.

Από την πρώτη στιγμή, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η κυβέρνηση προέβη σε σχετικά διαβήματα προς την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο, προς τη Γραμματεία του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη όπως επίσης και προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών έχει, μετά από σχετική διερεύνηση, «καταγράψει επισήμως ότι οι πρόσφατες ενέργειες του κατοχικού στρατού αποτελούν νέες παραβιάσεις του στρατιωτικού status quo στην περιοχή και προβαίνει σε σχετικά διαβήματα προς τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις».

Τέλος προστίθεται ότι η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση και βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση και συνεργασία με την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, η οποία εργάζεται προς την κατεύθυνση της άρσης των παραβιάσεων με στόχο την πλήρη αποκατάσταση του status quo στην περιοχή.