23 Φεβρουάριος 2019, 19:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Φεβρουάριος 2019, 18:36

Βιμ Χοφ: Ο άνθρωπος που ζει στο κρύο και έχει αναπτύξει μέθοδο θεραπείας με πάγο

  • Βιμ Χοφ: Ο άνθρωπος που ζει στο κρύο και έχει αναπτύξει μέθοδο θεραπείας με πάγο
    Ο Βιμ Χοφ απολαμβάνει το ψύχος στα βουνά (φωτ.: wimhofmethod.com)

Η «Ωκεανίς» έχει παγώσει τη μισή Ελλάδα, όμως ο Ολλανδός Βιμ Χοφ δεν περιμένει την άνοιξη. Ο 60χρονος αθλητής απολαμβάνει περισσότερο το πολύ κρύο και διατηρεί ένα παράξενο παγκόσμιο ρεκόρ, καθώς όπως γράφει η γερμανική Die Zeit έχει αναπτύξει μια μέθοδο θεραπείας με πάγο και κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στο… παγόλουτρο!

Ο 59χρονος Χοφ είναι παγκοσμίως γνωστός ως «ο πάγος», αφού εδώ και δεκαετίες ανεβαίνει στα χιονισμένα βουνά φορώντας μόνο σορτς.

Μάλιστα, διανύει μεγάλες αποστάσεις σε παγωμένες λίμνες, ενώ πρόσφατα έκανε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ για το μεγαλύτερο παγόλουτρο, σημειώνοντας χρόνο 1 ώρα, 52 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα. Πώς τα κατάφερε;

«Μόλις βρεθώ στον πάγο, αρχίζει μια φάση προσαρμογής σχεδόν πέντε λεπτών. Στη συνέχεια, ενεργοποιώ το νευρικό μου σύστημα με τη βοήθεια σκέψεων και προσπαθώ να εξουδετερώσω την επιρροή του κρυολογήματος. Είμαι όλο και πιο επικεντρωμένος στη διατήρηση αυτής της σχέσης μεταξύ σώματος και νου. Φυσικά, σε κάποιο σημείο αισθάνεσαι πως το σώμα γίνεται ξαφνικά βαρύτερο. Ένα παράξενο συναίσθημα αρχίζει να σε κατακλύζει. Σαν να χάνεις τον έλεγχο. Τότε σταματάς».

Ο Βιμ Χοφ ανέβηκε με σορτς στο Κιλιμάντζαρο, στο Έβερεστ μέχρι τα 7.400 μέτρα, ενώ έκανε και έναν μαραθώνιο μέσα στον Αρκτικό Κύκλο. Όπως λέει, όλα αυτά τα κάνει επειδή θέλει να δείξει στον κόσμο τι είναι ικανός να κάνει ο άνθρωπος και να τον ενημερώσει για την ιατρική σημασία της μεθόδου που έχει αναπτύξει.


Ο Βιμ Χοφ χαλαρώνει σε ένα βαρέλι με πάγο (φωτ.: The Iceman / Wim Hof)

«Λατρεύω τη θερμότητα και τους τροπικούς, ειδικά τις παραλίες και τα τροπικά δάση, αλλά το κρύο με συναρπάζει», λέει ο Βιμ στην Zeit. «Είμαι απλώς ένας άνθρωπος των άκρων. Ο καιρός έχει μεγάλη επίδραση στο σώμα μας. Η πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου στη Δύση σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις. Εκείνοι που σιγά-σιγά συνηθίζουν το σώμα τους στις συνεχώς μειούμενες θερμοκρασίες, μπορούν να αποφύγουν τέτοιες παθήσεις».

Σήμερα, ο Χοφ διαθέτει 26 εξαιρετικά παράξενα παγκόσμια ρεκόρ παραμονής σε συνθήκες πάγου, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο το σημαντικότερο ρεκόρ του έγινε όταν βυθίστηκε για πρώτη φορά κάτω από ένα μέτρο πάγου.

Ο Χοφ ανακάλυψε την ιδιαίτερη σχέση του με το κρύο τον χειμώνα του 1977. «Ήμουν 17 ετών και ένιωσα ξαφνικά την ισχυρή ώθηση να κολυμπήσω στα παγωμένα νερά του καναλιού στο Μπέατριξπαρκ στο Άμστερνταμ. Έπεσα στο νερό και... συγκλονίστηκα! Αυτό το συναίσθημα δεν μπορεί να εκφραστεί με λέξεις. Έτσι άρχισε η σχέση αγάπης μου με το κρύο. Άρχισα να κολυμπώ στα παγωμένα νερά κάθε μέρα. Ήταν διασκεδαστικό και συνειδητοποίησα ότι ήταν καλό για μένα. Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει αυτή τη σχέση με τη φύση, την επιβίωση και τις πραγματικά βαθιές εμπειρίες. Βρήκα μια απίστευτη σύνδεση μεταξύ του σώματος και του νου με το κρύο».

Η μέθοδος του πάγου
Σύμφωνα με τον Βιμ Χοφ, τη μέθοδό του μπορεί να τη μάθει οποιοσδήποτε, αρκεί να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Η μέθοδος βασίζεται στον κατάλληλο τρόπο αναπνοής, στην εκπαίδευση του αγγειακού συστήματος, που προσαρμόζεται όταν εκτίθεται επανειλημμένα στο κρύο, αλλά και στη σκέψη, όταν εστιάζει σε κάτι συγκεκριμένο που αφορά το νευρικό σύστημα.

Ωστόσο, πολλοί γιατροί είναι επιφυλακτικοί, καθώς πλήθος μελετών έχει αποδείξει ότι εκατομμύρια θάνατοι συνδέονται με το κρύο, αφού μετά από εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Πάντως, ο Χοφ έχει άλλη γνώμη, επειδή όπως λέει «η φαρμακευτική βιομηχανία έχει ένα ισχυρό λόμπι». Όπως υποστηρίζει ο Ολλανδός αθλητής, «η μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου εξακολουθεί να πιστεύει αποκλειστικά στις παραδοσιακές θεραπευτικές επιλογές της συμβατικής ιατρικής. Πρέπει να ενημερώσουμε τους ανθρώπους ότι μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα για πολλές από τις ίδιες τις ασθένειες».

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.