23 Φεβρουάριος 2019, 13:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Φεβρουάριος 2019, 14:03

Ο Μητροπολίτης Ανδρέας δεν θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις απελευθέρωσης της Κόνιτσας

  • Ο Μητροπολίτης Ανδρέας δεν θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις απελευθέρωσης της Κόνιτσας
    Ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας (φωτ.: romfea.gr)

Δεν θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την επέτειο απελευθέρωσης της Κόνιτσας ο επιχώριος Μητροπολίτης Ανδρέας, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του romfea.gr. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Σύμφωνα με το romfea.gr, ο Μητροπολίτης Ανδρέας αποφάσισε να μην παραστεί στις εκδηλώσεις ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αντιδράσεις της πολιτειακής ηγεσίας σε εθνικά, κοινωνικά και εκκλησιαστικά ζητήματα.

Μερικά από αυτά είναι το Σκοπιανό, το σύμφωνο συμβίωσης, ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και η πρόταση συμπερίληψης της ουδετεροθρησκείας στο Σύνταγμα και η υποβάθμιση του μαθήματος των θρησκευτικών, που ο Ιεράρχης θεωρεί ότι αποτελούν προσπάθειες περιθωριοποίησης της Εκκλησίας.

Μάλιστα, ο Μητροπολίτης Ανδρέας δεν θα παραστεί ούτε στην επιμνημόσυνη δέηση, στον χώρο του Άη Γιάννη, όπου την ημέρα απελευθέρωσης της Κόνιτσας ο τότε Μητροπολίτης Βελλάς και Κονίτσης υποδέχτηκε εκ μέρους κλήρου και λαού τον λοχαγό Δημήτριο Παπανικολάου, διοικητή του 1ου Τάγματος του 22ου Σώματος Πεζικού, ο οποίος είχε νικήσει τον Τζαβήτ πασά.

Ο Μητροπολίτης Ανδρέας θα απουσιάζει επίσης από τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μακαριστού Σπυρίδωνος Βλάχου, αλλά και από τα εγκαίνια της έκθεσης «Η Ήπειρος του ασημιού» στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Κόνιτσας. Τη Μητρόπολη θα εκπροσωπήσει ιερέας.

Σύμφωνα πάντα με το romfea.gr, σε πρόσφατη ομιλία του ο Μητροπολίτης Ανδρέας είχε επισημάνει γενικά και όχι ειδικά ότι «είναι ανάγκη να ανανήψουμε. Να δούμε, γιατί φθάσαμε εδώ που φθάσαμε. Πώς φθάσαμε εδώ; Και τι πρέπει να κάνουμε ώστε το Έθνος να ανακάμψει και να βρει την παλιά του αίγλη. Είναι ανάγκη να στραφούμε προς τον Χριστό, και να μετανοήσουμε 'ανθ' ων διεπράξαμεν λαθών', και να κάνουμε ένα καινούργιο ξεκίνημα. Ώστε με την χάρη και τη δύναμη του Χριστού η Ελλάδα μας να ξαναγίνει 'σεβαστή στους φίλους και υπολογίσιμη στους εχθρούς'. Εγώ, προσωπικώς, 'το επ' εμοί', όπως συνηθίζαμε παλαιότερα να λέμε, έτσι θεωρώ και την αρχιεροσύνη μου. Να φυλάξουμε όχι μόνο την Ορθοδοξία, αλλά να φυλάξουμε και την Ελλάδα μας».