22 Φεβρουάριος 2019, 19:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Φεβρουάριος 2019, 18:12

Frontex: Αύξηση μεταναστευτικών ροών μέσω Έβρου το 2018

  • Ελληνοαλβανικά σύνορα: Πρώτη επιχείρηση του Frontex εκτός ΕΕ 2
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το 2018, ο αριθμός εντοπισμού παράνομων συνοριακών διελεύσεων καταγράφηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε χρόνων, αλλά η μεταναστευτική «πίεση» παρέμεινε σχετικά υψηλή στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την Ανάλυση Κινδύνου για το 2019 του Frontex, μια έκθεση που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός της ΕΕ. Η δίοδος της Ανατολικής Μεσογείου είχε ελαφρώς λιγότερες ανιχνεύσεις συγκριτικά με τη διαδρομή της Δυτικής Μεσογείου.

Ωστόσο, με 56.561 παράνομες διελεύσεις συνόρων, η «πίεση» ήταν 34% υψηλότερη συγκριτικά με το 2017, λόγω της αύξησης των χερσαίων διελεύσεων από την Τουρκία στην Ελλάδα (μέσω Έβρου).

Στα Δυτικά Βαλκάνια συνέχισαν να καταφθάνουν παράτυποι μετανάστες, που προσπαθούσαν να φτάσουν στη Δυτική Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Δύο ήταν τα βασικά περάσματα στην περιοχή, που χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον το 2018. Οι μετανάστες ταξίδεψαν μέσω της Σερβίας και της διαδρομής που σχηματίζεται από το ελληνικό-αλβανικό συνοριακό τμήμα, και σε μικρότερο βαθμό από τη δίοδο στα σύνορα της Σερβίας με την Ουγγαρία, την Κροατία και Ρουμανία. Το συνολικό ποσοστό παράνομων εισροών μειώθηκε κατά 27% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (150.114 άτομα), ενώ ήταν 92% κάτω από την κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης κατά το 2015. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο μέρος, σύμφωνα πάντα με την έκθεση του Frontex, στη δραματική πτώση του αριθμού των μεταναστών στη γραμμή της Κεντρικής Μεσογείου, όπου ο αριθμός των ανιχνεύσεων έπεσε κατά 80% (23.485).

Αντίθετα, η Δυτική Μεσόγειος έγινε η πιο χρησιμοποιημένη δίοδος παράτυπων μεταναστών προς την Ευρώπη. Η «πίεση» στην Ισπανία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και ο αριθμός των ανιχνεύσεων ανήλθε σε 57.034 το 2018, διπλάσιος συγκριτικά με το 2017. Επίσης, ο αριθμός των εισροών από το Μαρόκο αυξήθηκε πέντε φορές. Οι περισσότεροι από τους παράτυπους μετανάστες, που ακολουθούν αυτήν τη διαδρομή, πέρυσι προήλθαν από τις υποσαχάριες χώρες, αλλά ο αριθμός των Μαροκινών υπηκόων αυξήθηκε σημαντικά.

Το προηγούμενο έτος, ο Frontex άρχισε να συλλέγει λεπτομερή στοιχεία για το φύλο και την ηλικία των παράτυπων μεταναστών.

Σχεδόν ένας στους πέντε από όλους τους μετανάστες που εντοπίστηκαν πέρσι ισχυρίστηκε ότι ήταν κάτω των 18 ετών. Τα περάσματα της Ανατολικής, Δυτικής και Κεντρικής Μεσογείου αντιπροσώπευαν τα κύρια σημεία εισόδου για τα παιδιά που καταφθάνουν. Αυτή η νέα εξέλιξη είναι καίριας σημασίας όχι μόνο για την καλύτερη παρακολούθηση και κατανόηση των εισερχόμενων μεταναστευτικών ροών, αλλά και για την αποτελεσματική ταυτοποίηση των ευάλωτων ομάδων, επισημαίνεται στην έκθεση του Οργανισμού.