22 Φεβρουάριος 2019, 16:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Φεβρουάριος 2019, 15:46

Η ΤΕΜΕΣ του Costa Navarino παίρνει το Hilton από τους Τούρκους

  • Η ΤΕΜΕΣ του Costa Navarino παίρνει το Hilton από τους Τούρκους
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Μια σημαντική επιχειρηματική είδηση έρχεται από τον ξενοδοχειακό κλάδο, καθώς ο έλεγχος του Hilton της Αθήνας περνά στην ΤΕΜΕΣ του Ομίλου Κωνσταντακόπουλου, ιδιοκτήτη του Costa Navarino στη Μεσσηνία. Η συμφωνία για την απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας Ιονική Ξενοδοχεία και Επιχειρήσεις ΑΕ, η οποία είναι ιδιοκτήτρια του εμβληματικού κτηρίου στο κέντρο της Αθήνας, σηματοδοτεί την αποχώρηση του τουρκικού Ομίλου Doğuş του Φερίτ Σαχένκ από το εταιρικό σχήμα.

Στην ΤΕΜΕΣ ανήκει το 51% της Ιονικής Ξενοδοχεία και Επιχειρήσεις, ενώ το 49% το απέκτησε από θυγατρική του τουρκικού ομίλου εταιρεία συνδεδεμένη με τον όμιλο Olayan, μέτοχο της ΤΕΜΕΣ.

Ο Doğuş, παρά το γεγονός ότι έχει επανειλημμένως γνωστοποιήσει ότι οι συμμετοχές του σε ελληνικές επιχειρήσεις θα ήταν «οι τελευταίες που θα επέλεγε να ρευστοποιήσει», φαίνεται ότι αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το Hilton υπό το βάρος των δανειακών υποχρεώσεων και των πιέσεων από τις πιστώτριες τράπεζες. Ο όμιλος έχει συμμετοχή και στον Αστέρα Βουλιαγμένης και σε μαρίνες για τις οποίες έχει συστήσει κοινοπραξία με την EBRD για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου μέσω της θυγατρικής D-Marine.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας για το Hilton τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με την ΤΕΜΕΣ, από την πλευρά της, να υπογραμμίζει την εξαιρετική συνεργασία με τον Όμιλο Doğuş, «ο οποίος έθεσε τις βάσεις για μελλοντικές συνέργειες στο χώρο της φιλοξενίας και της εστίασης».