22 Φεβρουάριος 2019, 19:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Φεβρουάριος 2019, 17:39

Ο Κ. Φωτιάδης στον Ποντιακό Σύλλογο Πτολεμαΐδας ανοίγει τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων (βίντεο)

  • (Βίντεο: Κωνσταντίνος Μαυρίδης)

Την πρώτη του εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων πραγματοποίησε χθες ο Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας, στο κατάμεστο αμφιθέατρό του.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής Ιστορίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης.

Στην έναρξη το λόγο πήρε η πρόεδρος του σωματείου Σοφία Τουμανίδου, η οποία μεταξύ άλλων είπε: «Είμαι διπλά χαρούμενη σήμερα που η έναρξη των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των προγόνων μας γίνεται με τεράστια συμμετοχή κόσμου». Επίσης η πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι στο μέλλον θα υπάρξουν και άλλες ομιλίες βασισμένες στα τραγικά γεγονότα που βίωσαν οι Πόντιοι, ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους νέους που έδωσαν δυναμικό παρών στη διάλεξη αυτή.

Ακολούθησε η ομιλία του Κωνσταντίνου Φωτιάδη για τη βεβήλωση των ποντιακών μοναστηριών. Ο καθηγητής από το βήμα τόνισε ότι οι Τούρκοι δεν έχουν το δικαίωμα να βεβηλώνουν τα μνημεία του Πόντου. «Είναι κτήρια που ανήκουν στον παγκόσμιο πολιτισμό και η καταστροφή τους είναι έγκλημα» κατέληξε.

Η χορωδία του Συλλόγου ερμήνευσε τραγούδια σχετικά με την τραγική περίοδο, προκαλώντας τη συγκίνηση του κοινού.

Εκδηλωσεις
ΠΕΜΠΤΗ21
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
2019