22 Φεβρουάριος 2019, 14:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Φεβρουάριος 2019, 14:56

Μονοετής αποκλεισμός με διετή αναστολή στην ΑΕΚ από την UEFA

  • Μονοετής αποκλεισμός με διετή αναστολή στην ΑΕΚ από την UEFA
    Άνδρες των ΜΑΤ συγκρούονται με οπαδούς του Άγιαξ πριν από την έναρξη του αγώνα με την ΑΕΚ για την 5η αγωνιστική των ομίλων του Champions League, τον Νοέμβριο του 2018 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γεωργία Παναγοπούλου)

Με αποκλεισμό ενός έτους από ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά με διετή αναστολή της ποινής, τιμώρησε η UEFA την ΑΕΚ για όσα έγιναν στο παιχνίδι με τον Άγιαξ για την 5η αγωνιστική των ομίλων του Champions League, τον περασμένο Νοέμβριο. Επιπλέον, η Ένωση θα δώσει δύο παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών και θα καταβάλει χρηματικό πρόστιμο 80.000 ευρώ.

Ο ανασταλτικός χαρακτήρας της ποινής θεωρείται ότι ρίχνει την ομάδα στα… μαλακά. Έτσι η ΑΕΚ θα πρέπει να είναι προσεκτική τα επόμενα δύο χρόνια προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί η τιμωρία του αποκλεισμού.

Η καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης θεωρείται ότι οφείλεται στην προσεκτική δουλειά που έγινε από τον ειδικό επιθεωρητή ο οποίος εξέτασε καταθέσεις, οπτικοακουστικό υλικό και αναρτήσεις στα social media. Η ΑΕΚ από τη μεριά της επέλεξε να αποφύγει την αντιδικία και την αμφισβήτηση της σοβαρότητας των γεγονότων, ουσιαστικά καταδικάζοντας τα όσα συνέβησαν και τονίζοντας τα όρια ευθύνης του συλλόγου και την άμεση αντίδρασή του προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.

«Εμείς έχουμε ένα κομμάτι από τη συνολική πίτα των ευθυνών των όσων έγιναν» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του α’ αντιπροέδρου της ΠΑΕ και διευθύνοντα συμβούλου με εκτελεστικές αρμοδιότητες, Μηνά Λυσάνδρου. Δηλαδή, αυτό που προσπάθησαν να καταδείξουν οι εκπρόσωποι της ΑΕΚ ήταν ότι ναι μεν υπάρχει ο κανονισμός της UEFA αλλά υπάρχουν και περιορισμοί από την ελληνική νομοθεσία, όπως το πού είναι τα όρια δράσης της ομάδας και πού της Αστυνομίας, και πώς μπορούν να παρέμβουν οι σεκιούριτι.

Υπενθυμίζεται ότι η κατάσταση μέχρι και πέντε λεπτά πριν από τη σέντρα ήταν έκρυθμη, με βόμβες μολότοφ, αντικείμενα να εκσφενδονίζονται μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, χρήση χημικών από τα ΜΑΤ και επέμβασή τους στη θύρα των οπαδών του Άγιαξ.

«Αυτό που όλοι μας οφείλουμε να αναλογιστούμε είναι ότι η σημερινή εξέλιξη δεν αποτελεί το τέλος της περιπέτειας αλλά την αρχή μιας εξαιρετικά δύσκολης διαδρομής απόλυτης συμμόρφωσης με το πνεύμα της εν λόγω απόφασης και λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να μην βρεθούμε ξανά στην ίδια θέση, αφού σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπάρχει επιστροφή», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΑΕΚ που εκδόθηκε μετά τη γνωστοποίηση της ποινής.