22 Φεβρουάριος 2019, 14:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Φεβρουάριος 2019, 14:00

Προσοχή στις τηλεφωνικές απάτες: Απέσπασαν 36.000 ευρώ από ηλικιωμένους

  • Προσοχή στις τηλεφωνικές απάτες: Απέσπασαν 36.000 ευρώ από ηλικιωμένους
    (Φωτ.: pixabay.com)

Σε… μάστιγα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, εξελίσσονται τα κρούσματα εξαπάτησης ηλικιωμένων από επιτήδειους που τους παίρνουν τηλέφωνο και ανακοινώνουν ότι συγγενικά τους πρόσωπα είτε έχουν εμπλακεί σε τροχαίο είτε βρίσκονται στο νοσοκομείο. Τα τηλεφωνήματα γίνονται προκειμένου να ζητηθούν μεγάλα χρηματικά ποσά είτε για να συγκαλυφθεί η ευθύνη στο τροχαίο, είτε επειδή πρέπει να γίνει αμέσως κάποια ιατρική επέμβαση – όποιος καλεί συστήνεται κατά περίπτωση ως αστυνομικός, δικηγόρος ή γιατρός.

Αν και συνήθως τα ποσά που απαιτούνται δεν είναι μικρά (μπορεί να φτάνουν και τα 10.000 ευρώ), υπάρχουν πολλοί που πλήρωσαν τους επιτήδειους.

Μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσε το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας, μια συμμορία –όπως προσδιορίζεται από τη δικογραφία– κατάφερε να αποσπάσει περίπου 36.000 ευρώ. Τον περασμένο Οκτώβριο καταγγέλθηκαν τρεις περιπτώσεις απάτης με δράστες δύο Έλληνες (46 και 70 ετών) και μία 55χρονη Βουλγάρα· όλοι είναι κρατούμενοι σε σωφρονιστικά καταστήματα. Η συμμορία έχει και τρεις συνεργούς που προς το παρόν είναι άγνωστοι.

Η συγκεκριμένη δικογραφία θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τυχόν εμπλοκή της ίδιας συμμορίας σε παρόμοια περιστατικά. Την ίδια ώρα η ΕΛΑΣ αποφάσισε να αρχίσει και πάλι να προβάλλεται το τηλεοπτικό σποτ «Κάποια τηλεφωνήματα κοστίζουν ακριβά».