22 Φεβρουάριος 2019, 09:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Φεβρουάριος 2019, 09:57

Ο Ερντογάν εξακολουθεί να σφυροκοπά τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας – Νέες συλλήψεις

  • Ο Ερντογάν εξακολουθεί να σφυροκοπά τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας – Νέες συλλήψεις
    (Φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)

Μοιάζει με deja vu αλλά δεν είναι. Η Τουρκία εξακολουθεί να συλλαμβάνει καθημερινά δεκάδες ανθρώπους με την κατηγορία ότι συνδέονται με το δίκτυο των γκιουλενιστών του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν που υποδεικνύεται από την Άγκυρα ως εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Εισαγγελέας της Τουρκίας σήμερα τα ξημερώματα διέταξε να συλληφθούν ακόμα 295 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που τα τελευταία χρόνια έχουν αποδυναμωθεί λόγω των συλλήψεων.

Ανάμεσα στα στελέχη αυτά συγκαταλέγονται τουλάχιστον 21 ανώτεροι αξιωματικοί. Περίπου οι μισοί υπηρετούν στις τάξεις του στρατού ξηράς και τα υπόλοιπα στο ναυτικό και στην αεροπορία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας. Το γραφείο του εισαγγελέα διευκρίνισε πως η αστυνομία άρχισε την επιχείρηση για τη σύλληψη των στρατιωτικών γύρω στη 01:00, στο πλαίσιο μιας έρευνας που διενεργείται για τις κλήσεις από δημόσια τηλέφωνα μεταξύ φερόμενων ως ανθρώπων του Γκιουλέν.

Πάνω από 77.000 άνθρωποι έχουν προφυλακιστεί ενόψει της προσαγωγής τους σε δίκες και οι μαζικές συλλήψεις συνεχίζουν ως ακόμη και σήμερα να είναι συχνές. Οι αρχές έχουν θέσει σε διαθεσιμότητα, αποπέμψει ή καθαιρέσει 150.000 στελέχη της δημόσιας διοίκησης και στρατιωτικούς.

Κυβερνήσεις συμμάχων της Τουρκίας στη Δύση έχουν επικρίνει τα αλλεπάλληλα κύματα συλλήψεων και εκκαθαρίσεων. Οι επικριτές του Ερντογάν τον κατηγορούν πως αξιοποίησε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα ως πρόσχημα για να συνθλίψει κάθε διαφωνία. Οι τουρκικές Αρχές αντιτείνουν πως τα μέτρα που λαμβάνουν είναι απαραίτητα για την προστασία της εθνικής ασφάλειας.