22 Φεβρουάριος 2019, 00:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Φεβρουάριος 2019, 23:58

ΗΠΑ: Κλήτευση στην Johnson & Johnson για τον αμίαντο στο βρεφικό ταλκ

  • ΗΠΑ: Κλήτευση στην Johnson & Johnson για τον αμίαντο στο βρεφικό ταλκ
    Φωτ.: Johnson & Johnson

Η φαρμακοβιομηχανία Johnson & Johnson αποκάλυψε ότι οι αμερικανικές Αρχές, μεταξύ των οποίων και το υπουργείο Δικαιοσύνης, της ασκούνται πιέσεις για να δώσει πληροφορίες σχετικά με το ταλκ της που φέρεται ότι περιείχε αμίαντο. Σε έγγραφό της η εταιρεία αναφέρει ότι Αμερικανός γερουσιαστής, μέλος της Επιτροπής Υγείας του Κογκρέσου, το υπουργείο Δικαιοσύνης και η Επιτροπή Ελέγχου Κεφαλαιαγοράς (SEC), της ζήτησαν να παράσχει πληροφορίες για την υπόθεση. Δεν διευκρινίζεται τι είδους πληροφορίες ζητήθηκαν από την Johnson & Johnson.

Τα αιτήματα του υπουργείου Δικαιοσύνης και της SEC υποβλήθηκαν με τη μορφή κλήτευσης, πράγμα που σημαίνει ότι η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να απαντήσει, διαφορετικά θα κινδυνεύσει με κυρώσεις.

Η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαστεί με τα κυβερνητικά αιτήματα και θα παράσχει τα έγγραφα που της ζητήθηκαν. Γύρω στις 17:50 (ώρα Ελλάδας) η μετοχή της Johnson & Johnson υποχωρούσε κατά 1,20% στη Wall Street. Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, η Johnson & Johnson προωθούσε στην αγορά προϊόντα που κάποιες φορές περιείχαν αμίαντο, τουλάχιστον από το 1971 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η διεύθυνση της εταιρείας, ερευνητές, γιατροί και δικηγόροι γνώριζαν το γεγονός αυτό, όμως επέλεξαν σκόπιμα να μην αποκαλύψουν την πληροφορία και να μην την αναφέρουν στις Αρχές, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα, τα οποία επικαλούνται τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Τον Δεκέμβριο ο όμιλος είχε διαβεβαιώσει ότι η βρεφική πούδρα του δεν περιέχει αμίαντο και δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία. Η υπόθεση του ταλκ με αμίαντο δεν είναι κάτι καινούργιο για τον φαρμακευτικό κολοσσό. Εδώ και πολλά χρόνια η Johnson & Johnson έχει βρεθεί κατηγορούμενη σε χιλιάδες δίκες, με τους ενάγοντες (στην πλειονότητά τους γυναίκες) να υποστηρίζουν ότι το ταλκ τούς προκάλεσε καρκίνο.

Τον περασμένο Ιούλιο η εταιρεία καταδικάστηκε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 4,7 δισ. δολαρίων σε μια ομάδα 22 γυναικών, που υποστήριζαν ότι ασθένησαν με καρκίνο των ωοθηκών επειδή χρησιμοποιούσαν ταλκ στα γεννητικά τους όργανα. Η εταιρεία έχει ασκήσει έφεση.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φ.Γ.