21 Φεβρουάριος 2019, 21:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Φεβρουάριος 2019, 18:59

Η ΑΕΚ στο μαρτυρικό χωριό Μπελογιάννης στην Ουγγαρία

  • Η ΑΕΚ στο μαρτυρικό χωριό Μπελογιάννης στην Ουγγαρία

Ένα ηρωικό κομμάτι του ελληνισμού θα συναντήσει το πολυσυζητημένο βιβλίο «Όλες οι ΑΕΚ του κόσμου», του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Νίκου Αγγελίδη, που θα ταξιδέψει στο χωριό Μπελογιάννης της Ουγγαρίας. Σε μια εκδήλωση γεμάτη αναμνήσεις, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, στις 18:00, στη βιβλιοθήκη του χωριού.

Είναι η πρώτη φορά που φτάνει ως εκεί κάποιος ελληνικός σύλλογος, μέσα από την ιστορία του, αλλά και ως φυσική παρουσία, γεγονός που έχει φέρει μεγάλη χαρά στο ελληνικό χωριό, οι κάτοικοι του οποίου ανέφεραν με συγκίνηση ότι ο τόπος τους θα μυρίσει Ελλάδα.

Μάλιστα, το χωριό έχει τη δική του ΑΕΚ, την ΑΕΚ Μπελογιάννη, η οποία υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τη συγγραφή του βιβλίου, γεγονός που αναφέρει ο συγγραφέας στον πρόλογο του βιβλίου.

Το βιβλίο είναι ένα πολυτελές λεύκωμα που καταγράφει όλες τις ομάδες του πλανήτη που λέγονται ΑΕΚ ή έχουν έμβλημα τον δικέφαλο αετό. Η δεύτερη έκδοση είναι εμπλουτισμένη με περισσότερο υλικό και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Νότιος Άνεμος», προσφέροντας στους αναγνώστες ένα ξεχωριστό ταξίδι στα αχαρτογράφητα νερά της ιστορίας της ΑΕΚ και του δικέφαλου αετού.

Η πολυετής έρευνα του Νίκου Αγγελίδη φέρνει στο φως άγνωστες πτυχές της ιστορίας του δικέφαλου αετού και κατ’ επέκταση του μικρασιατικού και ποντιακού ελληνισμού, αναδεικνύοντας κάθε μία από αυτές τις συνολικά 361 προσπάθειες μέσα από 320 πολύχρωμες σελίδες, περιλαμβάνοντας μάλιστα τουλάχιστον 1.500 φωτογραφίες και αποκόμματα εφημερίδων.

Στην εκδήλωση θα προβληθούν ειδικά αφιερώματα με αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό και βίντεο σε γιγαντοοθόνη, ενώ θα μιλήσουν οι άνθρωποι που ίδρυσαν την ΑΕΚ Μπελογιάννη, καθώς και παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές που τίμησαν τη φανέλα με τον δικέφαλο αετό στην Ουγγαρία.