21 Φεβρουάριος 2019, 23:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Φεβρουάριος 2019, 20:47

Έρευνα-σοκ: Επικίνδυνες χημικές ουσίες ανιχνεύονται σε ταμπόν και σερβιέτες

  • Έρευνα-σοκ: Επικίνδυνες χημικές ουσίες ανιχνεύονται σε ταμπόν και σερβιέτες
    (Φωτ.: pixabay.com)

Ανεπιθύμητες χημικές ουσίες ανιχνεύθηκαν εκ νέου σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής, σύμφωνα με το γαλλικό περιοδικό 60 millions de consommateurs που είχε προκαλέσει σεισμό, το 2016, με ανάλογη έρευνα.

Πρόκειται για «επικίνδυνα μοριακά κατάλοιπα», όπως η γλυφοσάτη και οι φθαλάτες, που εντοπίστηκαν σε ταμπόν και σερβιέτες.

Το γαλλικό συνδικάτο των κατασκευαστών, το Group'hygiene αντέδρασε με το δημοσίευμα υπογραμμίζοντας ότι «οι σπάνιες ουσίες που ανιχνεύονται...βρίσκονται σε κατάσταση ιχνών, σε επίπεδο πολύ χαμηλότερο των υγειονομικών ορίων». «Το επίπεδο μπορεί να είναι τόσο χαμηλό που ισοδυναμεί με έναν κύβο ζάχαρης και 2.0000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του συνδικάτου.

Σύσταση για βελτώση της ποιότητας των προϊόντων
Η δημοσίευση της έρευνας του περιοδικού 60 millions de consommateurs, τρία χρόνια μετά την δημοσίευση του πρώτου μέρους που έκανε θόρυβο το 2016, έρχεται λίγους μήνες μετά την έκθεση της γαλλικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας Anses. Στην έκθεση που δόθηκε στην δημοσιότητα τον περασμένο Ιούλιο, η Anses είχε αναφερθεί στην παρουσία χημικών ουσιών «σε πολύ χαμηλή συγκέντρωση» σε προϊόντα γυναικείας προσωπικής υγιεινής, αλλά είχε υπογραμμιστεί ότι αυτό δεν αντιπροσωπεύει κίνδυνο για τις χρήστριες. Ωστόσο, η Anses είχε συστήσει προληπτικά στους κατασκευαστές «να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων αυτών ώστε να εξαφανισθεί ή να μειωθεί στον μέγιστο βαθμό η παρουσία των χημικών ουσιών».


Το εξώφυλλο του περιοδικού

«Τρία χρόνια μετά τις πρώτες μας αποκαλύψεις, το «60» θέλησε να επαληθεύσει σε ποιον βαθμό οι συστάσεις της Anses εφαρμόσθηκαν από τους κατασκευαστές. Η επαναλαμβανόμενη παρουσία γλυφοσάτης ή παραγώγων της στα προϊόντα των μεγάλων εταιρειών...δημιουργεί και πάλι ερωτηματικά».

Αυτό αφορά επίσης τα βιολογικά προϊόντα.

«Άλλο αξιοσημείωτο αποτέλεσμα: η παρουσία φθαλατών που δεν είχαν ανιχνευθεί στο παρελθόν», σύμφωνα με την έρευνα, όπου αναφέρεται η ουσία που ονομάζεται DEHP. «Καθώς θεωρείται ύποπτη από την ευρωπαϊκή υπηρεσία αρμόδια για τις χημικές ουσίες ECHA ότι επηρεάζει την γονιμότητα, η DEHP συγκαταλέγεται στους πλέον ανησυχητικούς φθαλάτες», σύμφωνα με το περιοδικό που ανησυχεί επίσης για το γεγονός «της αοριστίας από πάρα πολλές φίρμες ως προς τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα γυναικείας προσωπικής υγιεινής», καθώς δεν υπάρχει υποχρεωτικό ρυθμιστικό πλαίσιο.

«Οι φίρμες (τις οποίες αφορά αυτή η τελευταία παρατήρηση) δεν είναι αναγκαστικά οι ίδιες, αλλά η διαπίστωση παραμένει. τα νεαρά κορίτσια και οι γυναίκες που χρησιμοποιούν προϊόντα προσωπικής υγιεινής μίας χρήσεως έρχονται σε επαφή χρονίως με κατάλοιπα ουσιών το λιγότερο ανεπιθύμητων», συμπεραίνει η έρευνα του περιοδικού. «Η Anses είχε σαφώς συμπεράνει τον περασμένο Ιούλιο ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι από την χρήση αυτών των προϊόντων», επιμένει το συνδικάτο των κατασκευαστών Group'hygiene, αναφέροντας ότι οι ουσίες που ανιχνεύθηκαν δεν προστέθηκαν σκοπίμως από τους κατασκευαστές. «Μπορεί να είναι παρούσες στο μεγαλύτερο μέρος του σημερινού γεωργικού οικοσυστήματος και στο περιβάλλον μας: αέρας, νερό, έδαφος...», επισημαίνει το συνδικάτο.

Στις 8 Φεβρουαρίου, έπειτα από αντίστοιχη προειδοποίηση που είχε προκαλέσει συναγερμό στην Anses και παρέμβαση της γαλλικής κυβέρνησης, οι εταιρείες που κατασκευάζουν πάνες για μωρά δεσμεύθηκαν να αναγράφουν τα συστατικά τους στις συσκευασίες.