21 Φεβρουάριος 2019, 18:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Φεβρουάριος 2019, 17:14

«Καμπανάκια» για τον κίνδυνο ενός Brexit χωρίς συμφωνία

  • «Καμπανάκια» για τον κίνδυνο ενός Brexit χωρίς συμφωνία
    (Φωτ.: EPA / Will Oliver)

«Χρήσιμες και ενημερωτικές» συνομιλίες με τον διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, με τα… καμπανάκια να έχουν ήδη αρχίσει να χτυπούν στο Λονδίνο για τον κίνδυνο η Βρετανία να φύγει από την Ένωση χωρίς συμφωνία. Άλλωστε τον ίδιο κίνδυνο διαβλέπει και ο Τζέρεμι Κόρμπι, ο οποίος δήλωσε έτοιμος για μια νέα συνάντηση με την Τερέζα Μέι, και ταυτόχρονα τόνισε ότι οι προτάσεις του για μια τελωνειακή ένωση είναι ακόμα αξιόπιστες.

Στο μεταξύ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς επιβεβαίωσε ότι τον τελευταίο μήνα έχει αυξηθεί ο κίνδυνος αποχώρησης στις 29 Μαρτίου χωρίς συμφωνία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Φρανς Τίμερμανς είπε πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει αυξηθεί ο φόβος ότι «μπορεί να φύγουν ακόμη και αν δεν το θέλουν». Μάλιστα συνέκρινε τις προσπάθειες ορισμένων Βρετανών βουλευτών να εμποδίσουν την Τερέζα Μέι να υλοποιήσει το Brexit χωρίς συμφωνία με το μύθο του Δανού βασιλιά της Αγγλίας Κνούτου, ο οποίος διέταξε την παλίρροια να σταματήσει, χωρίς επιτυχία. «Αν οι Βρετανοί δεν υποστηρίξουν μια εναλλακτική επιλογή, το Brexit είναι η προεπιλογή», είπε.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι πρόθυμη να δείξει ευελιξία στη διόρθωση της συμφωνίας του Νοεμβρίου προκειμένου να εγκριθεί, αλλά κάλεσε τους βουλευτές που τάσσονται υπέρ του Brexit να βάλουν τέλος στη «χίμαιρα» ότι θα αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο με την Ιρλανδία την ώρα που επιδιώκουν διαφορετικούς οικονομικούς κανόνες στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, και τόνισε πως οι Βρυξέλλες «δεν θα πετάξουν την Ιρλανδία από το λεωφορείο».