21 Φεβρουάριος 2019, 23:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Φεβρουάριος 2019, 20:43

Πάρκο με υπαίθρια μουσικά όργανα αποκτά ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών

  • Πάρκο με υπαίθρια μουσικά όργανα αποκτά ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών
    (Φωτ.: voria.gr)

Θα είναι ένα πάρκο που δεν θα θυμίζει σε τίποτα τα προηγούμενα. Δεν θα έχει κούνιες, τραμπάλες και τσουλήθρες για τα παιδιά, αλλά υπαίθρια μουσικά όργανα. Μεταλλόφωνα, ξυλόφωνα και κρουστά θα συμπεριληφθούν στο πρώτο δημοτικό «Πάρκο των Ήχων» στη χώρα, που θα δημιουργηθεί στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών, στη Θεσσαλονίκη.

Το «Πάρκο των Ήχων», ένας ειδικός θεματικός χώρος, θα... ξεφυτρώσει το επόμενο διάστημα στις Συκιές, στην περιφερειακή ενότητα «Κάστρα», και συγκεκριμένα στο πάρκο Μεσολογγίου.

Σε ένα τμήμα του πάρκου θα τοποθετηθούν διάφορα μουσικά όργανα, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιούν όχι μόνο οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και οι επισκέπτες - λάτρεις της μουσικής. Παράλληλα θα αναπλαστεί ευρύτερα το πάρκο. Θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα δέντρα, θα εμπλουτιστεί η βλάστηση και θα δημιουργηθούν άξονες κίνησης για τους πεζούς, με προσβασιμότητα για όλους – ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Στο σχεδιασμό είναι η αντικατάσταση του ηλεκτροφωτισμού και η κατασκευή δύο γραμμικών στοιχείων νερού, όπου το νερό θα ρέει σε αυλάκι.


(Φωτ.: parallaximag.gr)

Τα υπαίθρια μουσικά όργανα που θα τοποθετηθούν διάσπαρτα στο χώρο θα παράγουν απλούς ήχους, και σε συνδυασμό με τον ήχο του νερού θα διαμορφώνεται ένα ιδιαίτερο «ηχητικό τοπίο» για τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες.

«Το πάρκο είναι πρωτοπόρο, καθώς δεν έχει να κάνει μόνο με το παιχνίδι, αλλά και με τη γνώση. Θα είναι ένας συνδυασμός δραστηριοτήτων. Στόχος μας είναι μέσα από τέτοια έργα να δημιουργούμε χώρους ενδιαφέροντες για τα παιδιά, να εξάπτουμε τη φαντασία τους και να απευθυνόμαστε όχι μόνο σε μια γειτονιά, αλλά σε όλους τους κατοίκους του δήμου» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντώνης Σαουλίδης, αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Ο προϋπολογισμός του έργου, που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020, ανέρχεται περίπου στο 1 εκατ. ευρώ, και επόμενο βήμα –μετά το «πράσινο φως» που έλαβε η χρηματοδότηση– είναι η δημοπράτησή του. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ως το ερχόμενο καλοκαίρι θα υπάρχει ανάδοχος, και μέσα σε διάστημα 12 μηνών θα εκτελεστούν όλες οι εργασίες για να παραδοθεί το «Πάρκο των Ήχων» στους δημότες.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α.Καρ.