21 Φεβρουάριος 2019, 14:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Φεβρουάριος 2019, 13:52

Επιστρέφουν τα βιβλιάρια και οι χειρόγραφες συνταγές στα νοσοκομεία

  • Επιστρέφουν τα βιβλιάρια και οι χειρόγραφες συνταγές στα νοσοκομεία
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Μετά τον ΕΟΠΥΥ που πριν από λίγες ημέρες εξέδωσε εγκύκλιο η οποία προβλέπει ότι οι συνταγές των φαρμάκων θα πρέπει, εκτός από ηλεκτρονικά, να καταχωρούνται και στα παλιά βιβλιάρια του ΙΚΑ, νέα εγκύκλιος επιτάσσει την επιστροφή στο… παρελθόν και για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Αν και η κυβέρνηση είχε δηλώσει πανηγυρικά ότι τα πάντα θα γίνονται ηλεκτρονικά, οι ασφαλισμένοι οφείλουν να ξαναβρούν τα βιβλιάρια που είχαν αποσυρθεί. Και αυτό γιατί και οι νοσοκομειακοί γιατροί θα πρέπει πλέον να δίνουν και χειρόγραφες φαρμακευτικές συνταγές.

Υπενθυμίζεται ότι στην εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ  αναφέρονται και αυστηρά πρόστιμα για γιατρούς που δεν δίνουν και χειρόγραφες συνταγές. Πρόστιμα υπάρχουν και για τους φαρμακοποιούς.

Πάντως σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία, οι γιατροί είναι ανάστατοι καθώς εκτιμούν ότι θα μπλέξουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας προκειμένου να χορηγήσουν ένα φάρμακο. Μιλώντας στο healthreport.gr, ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου, τονίζει ότι με την εγκύκλιο που διαβιβάζεται στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας επιστρέφει η από χρόνια καταργημένη χειρόγραφη συνταγογράφηση.

«Οι υπουργοί Υγείας πρέπει άμεσα να πάρουν δημόσια θέση για το θέμα και να το επιλύσουν, εκτός αν και ο νέος διοικητής του ΕΟΠΥΥ έχει και αυτός ελέω τρόικας και μνημονίων αρμοδιότητες υπερυπουργού, όπως είχε και ο προκάτοχός του», υπογραμμίζει.

  • Με πληροφορίες από το healthreport.gr.