21 Φεβρουάριος 2019, 15:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Φεβρουάριος 2019, 14:15

Σε νησιά του Ειρηνικού απαγορεύονται οι βρεφικές πάνες μιας χρήσης!

  • Σε νησιά του Ειρηνικού απαγορεύονται οι βρεφικές πάνες μιας χρήσης!
    (Φωτ.: pixabay.com)

Το Βανουάτου είναι ένα αρχιπέλαγος στον νότιο Ειρηνικό που περιλαμβάνει 82 νησιά που εντάσσονται στη Δημοκρατία του Βανουάτου. Η… άγνωστη αυτή χώρα είναι μία από τις πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης.

Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί σημαντικά ο όγκος των απορριμμάτων, πέρσι ελήφθη η απόφαση να καταργηθούν οι πλαστικές σακούλες, αλλά αυτό ήταν μόνο η αρχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ραλφ Ρεγκενβάνου στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην πρωτεύουσα Πορτ Βίλα ανακοίνωσε ότι από την 1η Δεκεμβρίου θα απαγορεύονται οι βρεφικές πάνες μιας χρήσης, αλλά και τα πλαστικά μαχαιροπήρουνα, τα πλαστικά ποτήρια, οι πλαστικοί αναδευτήρες, και γενικά όλοι οι τύποι πλαστικών συσκευασιών.

Ειδικά για τις βρεφικές πάνες, ο υπουργός εξήγησε ότι είναι το πιο συχνό οικιακό απόρριμμα που βρίσκεται στο αρχιπέλαγος. «Η απαγόρευσή τους θα μειώσει σημαντικά την ποσότητα των πλαστικών», πρόσθεσε. Να σημειωθεί ότι οι μη βιοδιασπώμενες πάνες περιέχουν σημαντική ποσότητα πλαστικών και χημικών ουσιών, ενώ για την κατασκευή τους απαιτούνται μεγάλες ποσότητες νερού και ενέργειας.