21 Φεβρουάριος 2019, 11:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Φεβρουάριος 2019, 11:08

Το Βατικανό δίνει άδεια για την εκταφή της σορού του δικτάτορα Φράνκο

  • Το Βατικανό δίνει άδεια για την εκταφή της σορού του δικτάτορα Φράνκο
    Ο τάφος του Φρανθίσκο Φράνκο (φωτ.: EPA / Borja Mendez)

Την άδειά του για να γίνει η εκταφή της σορού του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο από την Κοιλάδα των Πεσόντων δίνει το Βατικανό, όπως αναφέρεται στην επιστολή που εστάλη εκ μέρους του Πάπα Φραγκίσκου στην αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο. Αν και κατά πάσα πιθανότητα η οικογένειά του θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να διατάξει την έναρξη των εργασιών.

«Θα ήθελα να σας επαναλάβω εκείνο που σας διαβεβαιώσαμε κατά την συνάντησή μας στις 29 Οκτωβρίου στο Βατικανό, πως η Εκκλησία δεν αντίκειται στην εκταφή της σορού του στρατηγού Φράνκο, εάν το επιθυμούν οι Αρχές», τονίζεται στην επιστολή.

Ένα δεύτερο σημείο τριβής είναι το πού θα φιλοξενηθεί η σορός. Η Κάρμεν Κάλβο μετά τη συνάντηση στο Βατικανό είχε σπεύσει να δηλώσει ότι στην Καθολική Εκκλησία δεν αρέσει ούτε η εναλλακτική που έχει προτείνει η οικογένεια για ταφή στον καθεδρικό της Αλμουδένα, στην ταφική κρύπτη όπου ήδη βρίσκεται ενταφιασμένη η κόρη του δικτάτορα.

Πάντως, ο ισπανικός Τύπος σημειώνει ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία επιθυμεί να αναλάβει εξολοκλήρου η κυβέρνηση την ευθύνη για την απαγόρευση της ταφής στην Αλμουδένα, κάτι που μπορεί να γίνει είτε με νομοθετική ρύθμιση είτε με διοικητικό διάταγμα.