21 Φεβρουάριος 2019, 00:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Φεβρουάριος 2019, 00:05

Γαλλία: Ο Μακρόν ανακοίνωσε τη διάλυση τριών ακροδεξιών οργανώσεων

  • Μακρόν: Πλήρης αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις
    Ο Εμανουέλ Μακρόν (φωτ. αρχείου: EPA / Yoan Valat)

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε την «επανεμφάνιση του αντισημιτισμού, γεγονός χωρίς αμφιβολία πρωτόγνωρο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» στην ομιλία του στο δείπνο του Συμβουλίου των εβραϊκών οργανώσεων της χώρας (Crif) στο Παρίσι. «Εδώ και πολλά χρόνια -και η κατάσταση επιδεινώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες- η χώρα μας, όπως και αλλού στην Ευρώπη και σχεδόν σε όλες τις δυτικές δημοκρατίες, αντιμετωπίζει μια επανεμφάνιση του αντισημιτισμού, κάτι χωρίς αμφιβολία πρωτόγνωρο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και πάλι, εδώ και πολλά χρόνια, ο αντισημιτισμός στη Γαλλία σκοτώνει», είπε ο Μακρόν ενώπιον των εκπροσώπων της εβραϊκής κοινότητας της Γαλλίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα θα υιοθετήσει σε όλα τα έγγραφα αναφοράς έναν ορισμό του αντισημιτισμού, που θα περιλαμβάνει και τον αντισιωνισμό, χωρίς ωστόσο να τροποποιήσει τον ποινικό κώδικά της.

Η Γαλλία «θα εφαρμόσει τον ορισμό του αντισημιτισμού, όπως υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος» (σ.σ. που περιλαμβάνει τον αντισιωνισμό), είπε ο Γάλλος πρόεδρος τονίζοντας ότι «ο αντισιωνισμός είναι μία από τις σύγχρονες μορφές αντισημιτισμού». Λίγο νωρίτερα, ο Μακρόν είχε ενημερώσει για αυτήν την απόφασή του τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος του εξέφρασε «την εκτίμησή του», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

Επίσης, ο Μακρόν ζήτησε τη διάλυση ρατσιστικών ή αντισημιτικών «ενώσεων ή ομάδων», αρχής γενομένης από τις ακροδεξιές οργανώσεις «Κοινωνικός Προμαχώνας» (Bastion Social), «Αίμα και Τιμή Εξάγωνο» (Blood and Honour Hexagone) και «Μάχη 18» (Combat 18). «Ζήτησα από το υπουργείο Εσωτερικών να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη διάλυση των ομάδων ή ενώσεων, που με τη συμπεριφορά τους τρέφουν το μίσος, προωθούν τις διακρίσεις ή καλούν σε βίαιες ενέργειες. Η ντροπή πρέπει να αλλάξει στρατόπεδο. Είμαστε στο σπίτι μας. Όλοι εμείς».

Με τη δήλωση αυτή, ο Μακρόν απαντούσε στο σύνθημα «Είμαστε στο σπίτι μας», που ακούγεται εδώ και χρόνια σε διάφορες συγκεντρώσεις της ακροδεξιάς στη Γαλλία. Ο Γάλλος πρόεδρος προανήγγειλε επίσης ότι μία βουλευτής του κόμματός του πρόκειται να καταθέσει πρόταση νόμου για την καταπολέμηση του μίσους στο διαδίκτυο.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φ.Γ.