20 Φεβρουάριος 2019, 23:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Φεβρουάριος 2019, 23:16

Αλβανία: Παραιτήθηκαν οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος

  • Αλβανία: Παραιτήθηκαν οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος
    Το αλβανικό Κοινοβούλιο (φωτ.: EPA / Γραφείου Τύπου Κοινοβουλίου)

Με συγκέντρωση στις 10:00 (τοπική ώρα) μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης στο κέντρο των Τιράνων κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους τα κόμματα της αλβανικής αντιπολίτευσης, αξιώνοντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών, που θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Στο μεταξύ, οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης, υπέβαλαν τις αιτήσεις παράδοσης των βουλευτικών τους εδρών, παραβλέποντας έτσι και τις εκκλήσεις της Δύσης για επανεξέταση της απόφασης.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής Γκραμόζ Ρούτσι ανακοίνωσε την αναβολή των προβλεπόμενων τακτικών εργασιών της Ολομέλειας για την Πέμπτη, ενώ για την ίδια ώρα η αντιπολίτευση έχει ανακοινώσει την οργάνωση νέας διαδήλωσης μπροστά στη Βουλή.

Η αλβανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι «υπάρχουν πληροφορίες για υποκίνηση της βίας και για εγκληματικές οργανώσεις, όπως είναι η επιδίωξη εισβολής με τη βία στη Βουλή», αλλά και τη λήψη δρακόντειων μέτρων ασφαλείας σε υπεράσπιση της Βουλής, τονίζοντας ότι θα απαντήσει στη βία με βία. Μάλιστα, κάλεσε τους δημοσιογράφους να έχουν μαζί τους αντιασφυξιογόνες μάσκες για να προστατευτούν από τα δακρυγόνα.

Εξάλλου, την ώρα που ο Γκραμόζ Ρούτσι δήλωνε ότι θα πρέπει να δοθεί το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο στην αντιπολίτευση για να αντιδράσει στις υποδείξεις των ΗΠΑ και ΕΕ, που αποδοκιμάζουν την απόφαση της αντιπολίτευσης για την παράδοση των εδρών ως αντιδημοκρατική, το Εθνικό Συμβούλιο του Δημοκρατικού Κόμματος αποφάσισε ομόφωνα την παράδοση των κοινοβουλευτικών εδρών από τους βουλευτές του.

Μάλιστα, οι τελευταίοι υπέγραψαν και τις απαιτούμενες από τον νόμο αιτήσεις παράδοσης των εδρών. Την ώρα συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου του Κόμματος εκατοντάδες οπαδοί είχαν συγκεντρωθεί στους χώρους της έδρας του Δημοκρατικού Κόμματος ενισχύοντας την ηγεσία στα μέτρα για την παράδοση των εδρών.

Πάντως, ο πρωθυπουργός Ράμα δηλώνει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, ξεκαθαρίζοντας πως διαθέτει μια καθαρή εκλογική νίκη που του εξασφαλίζει τετραετή θητεία, η οποία λήγει το 2021. Επίσης, κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι θέλει την εξουσία στο τραπέζι, ότι προέβη στην εξέλιξη αυτή επειδή φοβάται την ήττα στις δημοτικές εκλογές του Ιουνίου, ότι θέλει να εμποδίσει τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη διότι φοβάται τη νέα Δικαιοσύνη και ότι θέλει να εμποδίσει την πορεία της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Μπ.