20 Φεβρουάριος 2019, 20:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Φεβρουάριος 2019, 20:13

Τσαβούσογλου: Θα στείλουμε και τα δύο γεωτρύπανα νότια της Κύπρου

  • Τσαβούσογλου: Θα στείλουμε και τα δύο γεωτρύπανα νότια της Κύπρου
    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου (φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Στις γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνάντησή του με εκπροσώπους ΜΚΟ στην Αλικαρνασσό, λέγοντας ότι τα γεωτρύπανα «Πορθητής» και «DeepSea Metro-1» θα πραγματοποιήσουν έρευνες φυσικού αερίου και πετρελαίου στα νότια της Κύπρου.

«Γίνονται όλες οι προετοιμασίες, πραγματοποιούνται σεισμικές έρευνες και θα προβούμε σε γεώτρηση στοχευμένα στα σημεία που έχουμε εντοπίσει», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με το SigmaLive, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης: «Στο θέμα του φυσικού αερίου και τα αποθέματα γύρω από την Κύπρο, δυστυχώς άρχισαν γεωτρήσεις παρά το ότι επιμείναμε να μην προβούν σε μονομερείς ενέργειες και παρά το αίτημά μας να τεθούν πρώτα υπό εγγύηση τα δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων. Τώρα το γεωτρύπανό μας ‘Πορθητής’ πραγματοποιεί γεώτρηση στα ανοιχτά της Αττάλειας. Θα το στείλουμε όμως κατευθείαν νοτίως της Κύπρου. Το ίδιο και το δεύτερο γεωτρύπανό μας, που θα έρθει της επόμενες μέρες, θα το στείλουμε εκεί. Θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις σε εκείνη την περιοχή».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι δεν κατάφεραν ένα επιτυχές αποτέλεσμα το 2017. «Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί με την τουρκοκυπριακή πλευρά την εξουσία, την οικονομία και τις αρμοδιότητες. Τώρα, αν δεν αποφασίσουμε πρώτα τί θα συζητήσουμε, δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε ξανά διαπραγματεύσεις. Δεν θα περιμένουμε αιωνίως, εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Εμείς θα κινηθούμε αναλόγως».

Τέλος, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι συζήτησαν με την Ελλάδα για όλα τα ζητήματα, την ώρα που η Τουρκία διατηρεί όλα της τα δικαιώματα στο Αιγαίο, ενώ ανέφερε ότι έφτασαν σε κοινή λύση με την επανενεργοποίηση μηχανισμών, ώστε να μην αυξηθεί η ένταση. «Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να προστατεύει τα δικαιώματά της, στην τελευταία επίσκεψη συμφωνήσαμε με την Ελλάδα -όσον αφορά τις διερευνητικές συνομιλίες, όπου συζητούμε όλα τα θέματα- να επανενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί για τη μη κλιμάκωση της έντασης».

  • Πηγή: Sigmalive.com.