20 Φεβρουάριος 2019, 18:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Φεβρουάριος 2019, 18:23

Τουρκία: Εισαγγελέας ζητεί ισόβια κάθειρξη για τον Οσμάν Καβαλά

  • Τουρκία: Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης του φιλάνθρωπου ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά
    Οσμάν Καβάλα (φωτ.: kavalapost.gr)

Τούρκος εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθούν ποινές ισόβιας κάθειρξης σε 16 κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων ο επιχειρηματίας Οσμάν Καβαλά, σημαντική προσωπικότητα της κοινωνίας των πολιτών, για χρηματοδότηση εκτεταμένων διαδηλώσεων το 2013 σε όλη την Τουρκία και απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

Την είδηση μετέδωσε σήμερα το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο Καβαλά είναι προφυλακισμένος εδώ και τουλάχιστον 15 μήνες, ενώ σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT το κατηγορητήριο σε βάρος του παραδόθηκε σήμερα στο δικαστήριο. Πλέον, το δικαστήριο θα πρέπει να αποδεχθεί το κατηγορητήριο και στη συνέχεια να ορίσει την ημερομηνία της δίκης. Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ανατολή, άλλα γνωστά ονόματα μεταξύ των 16 κατηγορουμένων είναι ο δημοσιογράφος Τσαν Ντουντάρ που έχει καταφύγει στη Γερμανία και ο ηθοποιός Μεχμέτ Αλί Αλαμπορά.

Ο Καβαλά κατηγορείται από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι χρηματοδότησε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της άνοιξης του 2013, που είναι επίσης γνωστές με την ονομασία «κίνημα του Γκεζί». Επίσης, κατηγορείται από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο ότι συνδέεται με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016. Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες αυτές.

Ο Οσμάν Καβαλά γεννήθηκε το 1957 στο Παρίσι και είναι σεβαστός στους κύκλους των διανοουμένων της Τουρκίας και στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στη Γαλλία. Επίσης, είναι συνιδρυτής του Iletisim Yayinlari, ενός από τους μεγαλύτερους τουρκικούς εκδοτικούς οίκους και προεδρεύει της ΜΚΟ Culture Anatolie, που εργάζεται για να ξεπεραστούν οι διαφορές στους κόλπους της τουρκικής κοινωνίας μέσω του πολιτισμού και των τεχνών.

Το όνομα του Καβαλά επανήλθε στο προσκήνιο τους τελευταίους μήνες, κυρίως με τη σύλληψη πανεπιστημιακών και προσωπικοτήτων της κοινωνίας των πολιτών που πρόσκεινται σ’ αυτόν, το περασμένο φθινόπωρο. Ο ίδιος συνελήφθη στις 18 Οκτωβρίου 2017 και προφυλακίστηκε την 1η Νοεμβρίου. Ο εγκλεισμός του καταγγέλλεται τακτικά από ευρωπαίους αξιωματούχους και υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ο Καβαλά, ο οποίος υποστηρίζει την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας, χαρακτηρίζεται τακτικά «Κόκκινος Σόρος» από τον τουρκικό φιλοκυβερνητικό Τύπο, ενώ τον Νοέμβριο ο πρόεδρος Ερντογάν είχε επικρίνει δριμύτατα τον Καβαλά, κατηγορώντας τον ότι βρίσκεται στην υπηρεσία του «διάσημου Ούγγρου Εβραίου Σόρος».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.