20 Φεβρουάριος 2019, 17:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Φεβρουάριος 2019, 16:10

Πέθανε ο Φώτης Ξύδας, ο πρέσβης που ήταν στο άνοιγμα της Παναγίας Σουμελά το 2010

  • Πέθανε ο Φώτης Ξύδας, ο πρέσβης που ήταν στο άνοιγμα της Παναγίας Σουμελά το 2010
    (Πηγή: politikalesvos.gr)

«Εξαίρετο διπλωμάτη που τίμησε την πατρίδα και αποτέλεσε υπόδειγμα και πηγή έμπνευσης» χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών τον Φώτη Ξύδα, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 71 ετών σε νοσοκομείο της Αθήνας λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας. Πληθωρική και έντονη προσωπικότητα, ιδιαιτέρως αγαπητός στους Ρωμιούς της Κωνσταντινούπολης, ο Φώτης Ξύδας εισήλθε στη διπλωματική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών το 1978, έχοντας σπουδές στη Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακά από τη Γαλλία και την Αγγλία.

Υπηρέτησε στη Βουδαπέστη, στη Βιέννη, στο Ζάγκρεμπ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ.

Διετέλεσε γενικός πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη και πρέσβης στην Καμπέρα και στη συνέχεια στην Άγκυρα. Θεωρούνταν ένας από τους πιο έμπειρους διπλωμάτες στα ελληνοτουρκικά, και μάλιστα η τοποθέτησή του το 2007 στην τουρκική πρωτεύουσα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την ελληνική κοινότητα.

Το 2010 ο πρέσβης Φώτης Ξύδας έδωσε το παρών στην ιστορική Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας, την πρώτη μετά την Ανταλλαγή. Μάλιστα στην προσφώνησή του προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε εκφράσει την ελπίδα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Τη θητεία του στην Άγκυρα, που ολοκληρώθηκε το 2011, «σημάδεψαν» και η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην τουρκική πρωτεύουσα μετά από μισό αιώνα και η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρέσβη στην Ίμβρο μετά από δεκαετίες. Όσοι τον γνώριζαν τονίζουν ότι ήταν υπέρ της συνεργασίας με την Τουρκία, γι’ αυτό, παρά τις επιφυλάξεις άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, είχε εισηγηθεί την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

«Σε μια ΝΑΤΟϊκή συνάντηση τη δεκαετία του 1990 ένας διπλωμάτης της γείτονος έθεσε θέμα κυριαρχίας νησιών. Δεν άφηνε να πέσει τίποτα κάτω ο Ξύδας, και ο αθεόφοβος του είπε ενώπιων όλων: “Θα σου απαντήσω όπως ο Λεωνίδας απάντησε στους Πέρσες: Μολών λαβέ!”. Περιττό να περιγράψει κανείς το πανδαιμόνιο που ακολούθησε, καθώς όλοι οι παριστάμενοι χειροκρότησαν και στήριξαν και με την καρδιά τους πλέον την ελληνική θέση», αναφέρει στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του που δημοσιεύεται στο politikalesvos.gr ο Στρατής Ευθυμίου, συνεργάτης του Φώτη Ξύδα στην πρεσβεία της Άγκυρας και σήμερα γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστόνη.

Μετά το τέλος της καριέρας του στο διπλωματικό σώμα, ο Φώτης Ξύδας το 2012 ήταν υποψήφιος βουλευτής Λέσβου με τη Δημοκρατική Συμμαχία, το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη. Δύο χρόνια αργότερα διεκδίκησε και το Δήμο Λέσβου. Παντρεμένος με τη Ρέα Παπάζογλου απέκτησαν έναν γιο, τον Κωνσταντή. Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη στη Μυτιλήνη.