20 Φεβρουάριος 2019, 16:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Φεβρουάριος 2019, 17:04

Επίδομα ενοικίου και επιδότηση στεγαστικού δανείου προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας

 • Επίδομα ενοικίου και επιδότηση στεγαστικού δανείου προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας
  Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού το σημερινό υπουργικό συμβούλιο στη Βουλή (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Η δέσμη μέτρων «ενίσχυσης των εισοδημάτων και φορολογικής ελάφρυνσης των πολιτών» που είχε προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας στη φετινή ΔΕΘ ήταν στο επίκεντρο του σημερινού υπουργικού συμβουλίου με τα περί επιδόματος ενοικίου, επιδότησης των στεγαστικών δανείων και μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, να υπογραμμίζονται από πλευράς πρωθυπουργού. Το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου αποτελεί την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια για να αποκτήσει η χώρα συνεκτική στεγαστική πολιτική, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «αποτελεί ένα από τα κεντρικά χαρακτηριστικά του νέου κοινωνικού κράτους που έχουμε ξεκινήσει να οικοδομούμε».

Η πολιτική που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «θα βοηθήσει στην εγκαθίδρυση ενός αποτελεσματικού συστήματος κοινωνικής προστασίας της πρώτης κατοικίας» κινείται γύρω από δύο άξονες.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε:

 1. Πρώτον το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ, που έχουμε ήδη εξασφαλίσει από τον προϋπολογισμό μας, το οποίο αφορά συνολικά 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ανθρώπους. Η επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα και τα μέλη του νοικοκυριού ξεκινώντας από 70 ευρώ και φτάνοντας μέχρι και το ποσό των 210 ευρώ το μήνα.
 2. Πολύ κρίσιμη παράμετρος, σημείωσε, είναι ότι στο επίδομα στέγασης το παιδί προσμετράτε ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και στον υπολογισμό του επιδόματος και η επιλογή αυτή έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα οριζόντια μέτρα στήριξης του παιδιού που έχουμε ήδη λάβει. Και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό για το παιδί από 822 εκατομμύρια ευρώ που τον βρήκαμε το 2015, στο 1 δισ. 416 εκατομμύρια ευρώ το 2018. Όπως εξήγησε, πρόκειται για αύξηση 594 ευρώ, δηλαδή 72% σε μια μόνο τετραετία.

Τα ποσά
Συνολικά 259.631 νοικοκυριά -δηλαδή περισσότεροι από 667.000 ωφελούμενoυς- αφορά το επίδομα ενοικίου, με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι του επιδόματος ενοικίου θα λάβουν από 70 ευρώ έως και 210 ευρώ, μηνιαίως και η επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού, τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια. Το επίδομα θα δοθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου στους δικαιούχους, ενώ, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, η πλατφόρμα για το επίδομα ενοικίου αναμένεται να ανοίξει την επόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, το ποσό του επιδόματος ενοικίου για τα νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια χορήγησης, διαμορφώνεται, ως εξής:

 • Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 70 ευρώ
 • Για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη: 105 ευρώ
 • Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη: 140 ευρώ
 • Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη: 175 ευρώ
 • Για νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη & άνω: 210 ευρώ.

Αναλυτικά, τα κριτήρια και τα ποσά:

Το συνολικό ετήσιο εισόδημα του μονοπρόσωπου νοικοκυριού για την ένταξη στο πρόγραμμα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ, ενώ η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό.

 • Σε αυτή την περίπτωση το νοικοκυριό θα λαμβάνει 70 ευρώ μηνιαίως
 • Ένα νοικοκυριό με δύο μέλη, με συνολικό ετήσιο εισόδημα έως τις 10.500 ευρώ και όριο ακίνητης περιουσίας έως τις 135.000 ευρώ, δικαιούται να λάβει 105 ευρώ, μηνιαίως
 • Το ποσό των 140 ευρώ δικαιούται να λάβει νοικοκυριό που αποτελείται από τρία μέλη, όταν το συνολικό ετήσιο εισόδημά του ανέρχεται έως τις 14.000 ευρώ και η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ
 • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη, με συνολικό ετήσιο εισόδημα έως τις 17.500 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως τις 165.000 ευρώ, θα λαμβάνει μηνιαία επιδότηση 175 ευρώ
 • Τέλος, νοικοκυριό το οποίο αποτελείται από πέντε μέλη και άνω, με συνολικό ετήσιο εισόδημα έως τις 21.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως τις 180.000 ευρώ, θα λαμβάνει 210 ευρώ, μηνιαίως
 • Το συνολικό ύψος των καταθέσεων, μετοχών, ομολόγων, κ.λπ., ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο στο ποσό των 21.000 ευρώ.