20 Φεβρουάριος 2019, 14:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Φεβρουάριος 2019, 14:33

Ο Πούτιν προειδοποιεί: Θα στοχεύσουμε τις ΗΠΑ αν αναπτύξουν πυραύλους στην Ευρώπη

  • Πούτιν: Θα καθυστερήσει ο Nord Stream 2
    (Φωτ.: EPA / Alexey Nikolsky)

Ημέρα μεγάλου ενδιαφέροντος για τη ρωσική αλλά και την παγκόσμια κοινή γνώμη είναι η σημερινή, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποίησε την ετήσια ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση. Ο Ρώσος πρόεδρος συνήθως αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αλλά και στις κυβερνητικές προτεραιότητες για την εσωτερική και εξωτερική πολιτική.

Την ομιλία παρακολουθούν τα μέλη και των δύο σωμάτων της ρωσικής Βουλής, το υπουργικό συμβούλιο, ο γενικός εισαγγελέας και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Μεταξύ άλλων ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τις ΗΠΑ απαντώντας στην απόφαση να αποσυρθούν από τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά. Αν και διαβεβαίωσε την Ουάσινγκτον ότι η Μόσχα δεν θέλει την αντιπαράθεση και δεν συνιστά απειλή, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι θα αναγκαστεί να λάβει αντίμετρα εάν οι ΗΠΑ αναπτύξουν πυραυλικά συστήματα στην Ευρώπη. Και πρόσθεσε: «Οι πύραυλοί μας θα στοχεύουν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, και όχι μόνο τις χώρες που θα έχουν εγκατασταθεί αμερικανικοί πύραυλοι». Προκάλεσε δε τους Αμερικανούς να μετρήσουν την ταχύτητα και το βεληνεκές των ρωσικών πυραύλων, «αν μπορούν».

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό της χώρας, υποσχέθηκε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ρώσων «ήδη από φέτος», ανακοινώνοντας κυρίως μέτρα στήριξης των οικογενειών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπογεννητικότητα, αλλά και ένα κοινωνικό συμβόλαιο για τον πληθυσμό που είναι σε κατάσταση ανάγκης – υπολογίζεται ότι 19 εκατ. Ρώσοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.