20 Φεβρουάριος 2019, 15:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Φεβρουάριος 2019, 13:53

Το Politico για την Απογευματινή, την παλαιότερη ελληνική εφημερίδα στην Τουρκία

  • Το Politico για την Απογευματινή, την παλαιότερη ελληνική εφημερίδα στην Τουρκία
    Ο Μιχάλης Βασιλειάδης, εκδότης της «Απογευματινής» (φωτ.: journo.com.tr)

Ένα ρεπορτάζ για την ελληνική εφημερίδα που κυκλοφορεί στην Τουρκία, την Απογευματινή, φιλοξενεί το Politico στη διαδικτυακή του έκδοση. Το έντυπο, που συμπλήρωσε 94 χρόνια ζωής, είναι το δεύτερο παλαιότερο που κυκλοφόρησε στη νεοσύστατη Τουρκική Δημοκρατία, μετά τη Cumhuriyet.

Μέχρι το 2007, οπότε και απέκτησε διαδικτυακή έκδοση, κάλυπτε την ειδησεογραφία σε Ελλάδα και Τουρκία πέντε μέρες την εβδομάδα.

Το Politico σημειώνει ότι σήμερα στην Κωνσταντινούπολη μένουν περίπου 600 ελληνικές οικογένειες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν συνδρομή στην εφημερίδα. Ακόμα επισημαίνει ότι όταν το 2010 ο κίνδυνος του λουκέτου ήταν ορατός, ο Τούρκος ερευνητής Εφέ Κερέμ Σοζερί ξεκίνησε μια εκστρατεία που έφερε 300 νέους συνδρομητές, οι οποίοι αν και ήξεραν μόνο τουρκικά θέλησαν να στηρίξουν το ιστορικό έντυπο.

Ο εκδότης Μιχάλης Βασιλειάδης και ο γιος του Μηνάς εξηγούν ότι το μέλλον της Απογευματινής εξακολουθεί να είναι αβέβαιο, και με δεδομένο ότι ο αριθμός των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης συνεχίζει να μειώνεται. Παράλληλα, στο δημοσίευμα υπενθυμίζονται τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σύμφωνα με τα οποία η ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία έχει ραγδαία επιδείνωση τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο ο Μηνάς Βασιλειάδης δηλώνει αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να κρατήσει ζωντανή την εφημερίδα, που αποτελεί μέρος της πολιτιστικής ιστορίας της Κωνσταντινούπολης.