21 Φεβρουάριος 2019, 00:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Φεβρουάριος 2019, 22:37

Εφημερίδα στην Αλαμπάμα ζητεί από την Κου Κλουξ Κλαν να λιντσάρει τους Δημοκρατικούς!

  • Εφημερίδα στην Αλαμπάμα ζητεί από την Κου Κλουξ Κλαν να λιντσάρει τους Δημοκρατικούς!
    (Φωτ.: Alvin Benn / «The Montgomery Advertiser»)

Ο διευθυντής και εκδότης μιας τοπικής εφημερίδας της Αλαμπάμας δέχεται σφοδρές επικρίσεις μετά τη δημοσίευση ενός άρθρου γνώμης στο οποίο ζητούσε από την Κου Κλουξ Κλαν να λιντσάρει τους Δημοκρατικούς και να «καθαρίσει» την Ουάσινγκτον.

«Ήρθε η ώρα να βγει ξανά η Κου Κλουξ Κλαν», ήταν ο τίτλος του άρθρου που έγραψε ο Γκούντλοου Σάτον την προηγούμενη Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου στην εβδομαδιαία εφημερίδα «The Democrat-Reporter» που εκδίδεται στην πόλη Λίντεν.

Σύμφωνα με τον Σάτον, «οι Δημοκράτες στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και οι Δημοκρατικοί συνωμοτούν για να αυξήσουν τη φορολογία στην Αλαμπάμα […]. Αυτή η σοσιαλιστική-κομμουνιστική ιδεολογία φαίνεται καλή στους αδαείς, τους ανεκπαίδευτους και τους ανόητους». Γι’ αυτόν το λόγο η ΚΚΚ, τονίζει ο Σάτον, θα πρέπει να κρεμάσει τους πολιτικούς αυτούς και να κάνει επιδρομή στα σπίτια τους στην Ουάσινγκτον.

Η Κου Κλουξ Κλαν είναι η πιο παλιά ακροδεξιά οργάνωση των ΗΠΑ που πιστεύει στην ανωτερότητα της λευκής φυλής και ιδρύθηκε λίγο μετά τον εμφύλιο στη χώρα. Η οργάνωση ευθύνεται για πολλά λιντσαρίσματα, βιασμούς και βίαιες επιθέσεις εναντίον Αφροαμερικανών. Το άρθρο προσέλκυσε την προσοχή αφότου φοιτητές του πανεπιστημίου Auburn της Αλαμπάμας ανάρτησαν στο Twitter φωτογραφίες του.

Ο 79χρονος Σάτον επιβεβαίωσε τη Δευτέρα μιλώντας στην εβδομαδιαία εφημερίδα Montgomery Advertiser ότι έγραψε το άρθρο. «Αν μπορούσαμε να πείσουμε την Κλαν να πάει εκεί και να καθαρίσει την Ουάσινγκτον, θα είμαστε καλύτερα», επανέλαβε στη συνέντευξή του στην εφημερίδα. «Θα βγάλουμε τα σκοινιά, θα τα περάσουμε από ένα μεγάλο κλαδί και θα τους κρεμάσουμε όλους», επέμεινε. «Δεν ζητώ το λιντσάρισμα των Αμερικανών. Μιλάμε για σοσιαλιστές-κομμουνιστές», πρόσθεσε.

Ο Σάτον δήλωσε μάλιστα στη «Montgomery Advertiser» πως δεν πιστεύει ότι η Κου Κλουξ Κλαν είναι μια βίαιη οργάνωση. «Σκότωσαν μόνο λίγους ανθρώπους. Η Κλαν δεν είναι βίαιη παρά μόνο όταν χρειάζεται».

Αυτό που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη είναι ότι ο Σάτον ήταν γνωστός για την ερευνητική του δημοσιογραφία, για την οποία έχει κερδίσει πολλά βραβεία στη δεκαετία του 1990. Μετά τη δημοσιοποίηση του άρθρου αυτού πολλοί θεσμοί που του είχαν απονείμει βραβεία τα απέσυραν.

Από την πλευρά του, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Αλαμπάμας Νταγκ Τζόουνς εξέφρασε το σοκ του για το «απολύτως απεχθές» άρθρο και τόνισε ότι ο Σάτον θα πρέπει να παραιτηθεί αμέσως, ενώ η Αφροαμερικανή βουλευτής των Δημοκρατικών Τέρι Σιούελ επισήμανε ότι η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο εκδότης δεν είναι αστεία, αλλά αποτελεί απειλή.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.