20 Φεβρουάριος 2019, 13:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Φεβρουάριος 2019, 13:25

ΗΠΑ: Η Ελλάδα αποκόμισε οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη από τη Συμφωνία των Πρεσπών

  • ΗΠΑ: Η Ελλάδα αποκόμισε οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη από τη Συμφωνία των Πρεσπών
    (Φωτ.: uy.usembassy.gov)

Το εγκώμιο της ελληνικής κυβέρνησης για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο NATO, έπλεξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Σάλιβαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο.

Όπως μάλιστα είπε, η ελληνική κυβέρνηση επέδειξε θάρρος και προχώρησε στην επίλυση του θέματος που απασχολούσε επί πολλά χρόνια τις δύο χώρες.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκτίμησε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «θα προσφέρει οικονομικά οφέλη στην Ελλάδα και θα θωρακίσει το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια». Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε «την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ για τη Συμφωνία, καθώς αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για την προώθηση της ασφάλειας και της ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή».

Νωρίτερα ο Τζον Σάλιβαν είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια της οποίας τον συνεχάρη επίσης «για την εφαρμογή της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών». Πρόκειται για μια εξέλιξη που «θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη σταθερότητα και ευημερία τα δυτικά Βαλκάνια» επεσήμανε ο Αμερικανός αναπληρωτής ΥΠΕΞ, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ περιμένουν να καλωσορίσουν τα Σκόπια ως το 30ό μέλος του NATO.