20 Φεβρουάριος 2019, 12:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Φεβρουάριος 2019, 11:31

Η πολιτική κρίση στον Καναδά «ακουμπά» τον Τριντό

  • Τριντό: Μία νεκρή, πέντε αγνοούμενοι από τη συντριβή ελικοπτέρου
    (Φωτ.: EPA / Neil Hall)

Στη δίνη πολιτικής κρίσης βρίσκεται η κυβέρνηση των Φιλελευθέρων του Τζάστιν Τριντό, με τον πρωθυπουργό του Καναδά να προσπαθεί να «εξουδετερώσει την πολιτική βόμβα», όπως αναφέρει ο Τύπος. Η χιονοστιβάδα αποκαλύψεων, η οποία κλονίζει την πολιτική καριέρα του δημοφιλούς πρωθυπουργού, ξεκίνησε στις 7 Φεβρουαρίου από την εφημερίδα Globe & Mail η οποία σε δημοσίευμα ανέφερε ότι στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου πίεζαν την πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Τζόντι Ουίλσον-Ρέιμπουλντ να παρέμβει προκειμένου ο κατασκευαστικός όμιλος SNC-Lavalin να καταβάλει το χρηματικό πρόστιμο ώστε να αποφύγει μια μακρά και δυνητικά καταστροφική δίκη με την κατηγορία της δωροδοκίας αξιωματούχων της εποχής Καντάφι στη Λιβύη.

Η Τζόντι Ουίλσον-Ρέιμπουλντ, όμως, «αψήφησε» την απαίτηση του πρωθυπουργικού γραφείου με αποτέλεσμα στα μέσα Ιανουαρίου να υποβιβαστεί σε υπουργό Υποθέσεων των Βετεράνων.

Την περασμένη Τρίτη υπέβαλε την παραίτησή της, και πλέον δηλώνει ότι είναι έτοιμη να σπάσει τη σιωπή της, ως κεντρικό πρόσωπο στο σκάνδαλο προσπάθειας επηρεασμού του έργου της Δικαιοσύνης. Η κατάθεσή της θα γίνει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, και, όπως είπε η ίδια, βρίσκεται ακόμα σε συζητήσεις με τους δικηγόρους της για το τι μπορεί να αποκαλύψει και σε ποιον βαθμό.

Η όλη υπόθεση «έσκασε» λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές που θεωρούνται αμφίρροπες – οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα του Τριντό να χάνει το ισχνό προβάδισμα που διατηρούσε. Χθες την παραίτησή του υπέβαλε και ο πανίσχυρος προσωπικός γραμματέας του Τζάστιν Τριντό, ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών Τζέραλντ Μπατς. Για πολλούς αναλυτές είναι ένας από τους αρχιτέκτονες της μάλλον απροσδόκητης νίκης του ηγέτη του κεντροαριστερού κόμματος των Φιλελευθέρων το 2015. Ο Τζέραλντ Μπατς διαψεύδει κατηγορηματικά ότι ασκήθηκαν πιέσεις στην πρώην υπουργό και δηλώνει ότι παραιτήθηκε για να υπερασπιστεί την υπόληψή του.