19 Φεβρουάριος 2019, 23:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Φεβρουάριος 2019, 22:15

Ξυλοκοπήθηκε γιατρός στο νοσοκομείο Καβάλας από συγγενή ασθενούς που απεβίωσε

  • Στην Ελλάδα η αποκατάσταση της υγείας της 8χρονης που είχε χτυπηθεί από αδέσποτη σφαίρα
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Την απόφαση να απέχουν από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, τα τακτικά χειρουργεία και τα απογευματινά ιατρεία την Τρίτη (19/2) και την Τετάρτη (20/2) έλαβαν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στο περιστατικό βίας που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή εναντίον γιατρού της Ουρολογικής Κλινικής από συγγενείς ασθενούς που είχε πεθάνει.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα από κοινού η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος, οι γιατροί του νοσοκομείου, ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας και το νοσηλευτικό προσωπικό έκαναν ακόμα γνωστό ότι θα κινηθούν νομικά εναντίον όσων βιαιοπράγησαν κατά συναδέλφων τους, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα. Επιπλέον, ζήτησαν από τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής, ασφαλής και απρόσκοπτη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Καβάλας Κλαίρη Λαμπίρη, το περιστατικό συνέβη κατά την εφημερία της προηγούμενης Παρασκευής μετά το θάνατο ενός ηλικιωμένου που νοσηλευόταν στην Ουρολογική Κλινική. «Ο συνάδελφος», τόνισε, «που εργαζόταν και εφημέρευε εκείνη την μέρα μετέβη στην κλίνη του ασθενούς άμεσα και εξάντλησε κάθε ανθρωπίνως δυνατόν μέσον για να βοηθήσει τον άρρωστο. Οι προσπάθειές του όμως απέβησαν άκαρπες. Στη συνέχεια, αφού ενημέρωσε τους συγγενείς, ζήτησε τα απαραίτητα έγγραφα για να συντάξει το πιστοποιητικό θανάτου. Λίγη ώρα αργότερα παρουσιάστηκαν οι συγγενείς του θανόντος, που εντελώς ξαφνικά επιτέθηκαν λεκτικά και με σωματική βία εναντίον του γιατρού. κάνοντας και ρατσιστικά σχόλια. Απομακρύνθηκαν μετά την επέμβαση ανθρώπου της ασφάλειας του νοσοκομείου».

Ο διοικητής του νοσοκομείου Τάσος Καρασαββόγλου σε δηλώσεις του απηύθυνε συλλυπητήρια στους συγγενείς του αποθανόντος και πρόσθεσε ότι «όλοι μας είμαστε από κοινού απέναντι σε όποια συμβάντα βίας συμβαίνουν. Είμαστε μια κοινότητα δημοκρατική που σεβόμαστε απόλυτα όσα συμβαίνουν εδώ μέσα και ξέρει να αντιδρά σε τέτοιες καταστάσεις βίας. Θα καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα σε όσους έχουν βιαιοπραγήσει απέναντι στον γιατρό που χτύπησαν άσχημα, ενώ θα καταγγείλουμε την ρατσιστική συμπεριφορά και σχόλια που διατυπώθηκαν από τους κατηγορούμενους. Θα συζητήσουμε με τη νοσοκομειακή κοινότητα, τον τρόπο με τον οποίο θα προσπαθήσουμε να μην συμβούν τα ίδια. Κατανοούμε το σκεπτικό των νοσοκομειακών γιατρών που θα απέχουν από τα καθήκοντά τους. Θα είναι ένα βήμα για να αντιληφθούν διάφοροι τη βαρύτητα αυτού του συμβάντος».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Β. Λωλίδης.