22 Φεβρουάριος 2019, 11:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Φεβρουάριος 2019, 10:10

Αγκινάρες αλά πολίτα

  • Αγκινάρες αλά πολίτα
    (Φωτ.: akispetretzikis.com)

Ήρθε η εποχή που οι αγκινάρες κάνουν την εμφάνισή τους στους πάγκοους των λαϊκών αγορών. Από την Πόλη ήρθαν, με τη βοήθεια του Νίκου Τσελεμεντέ, ως παραλλαγή μιας τουρκικής συνταγής που ονομαζόταν «αγκινάρες με λάδι», εμείς όμως σήμερα σας παρουσιάζουμε την εκδοχή του Άκη Πετρετζίκη.

ΥΛΙΚΑ
  • 600 γρ. αγκινάρες κατεψυγμένες
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 3 καρότα
  • 2 πατάτες
  • 1 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 750 γρ. νερό βραστό
  • ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • αλάτι
  • πιπέρι

για το σερβίρισμα

  • λίγο άνηθο
  • φέτες από 1 λεμόνι
  • λίγο ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Βάζουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά για να κάψει.
  2. Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες 1 εκ. και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες 1 εκ.
  3. Βάζουμε το ελαιόλαδο στην καυτή κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 2-3΄.
  4. Κόβουμε τα σκόρδα σε λεπτές φετούλες, τα καρότα στη μέση και σε φέτες 0,5 εκ. και τα βάζουμε στην κατσαρόλα.
  5. Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κυβάκια 1-2 εκ. και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
  6. Ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρουν χρώμα όλα τα λαχανικά.
  7. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις αγκινάρες και τις σοτάρουμε 4-5΄ μέχρι να πάρουν χρώμα.
  8. Προσθέτουμε το αλεύρι, τον κύβο, το νερό, το ξύσμα και το χυμό από τα λεμόνια και ανακατεύουμε.
  9. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 40-50΄. Εάν δεν έχουμε καπάκι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια λαδόκολλα* για να σκεπάσουμε το φαγητό.
  10. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ξεσκεπάζουμε.
  11. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
  12. Σερβίρουμε με άνηθο, φέτες από λεμόνι και λίγο ελαιόλαδο.


*Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας, μεγαλύτερο από τη διάμετρο της κατσαρόλας. Διπλώνουμε στα τέσσερα και στη συνέχεια διπλώνουμε διαγώνια μέχρι να γίνει κώνος. Μετράμε από το κέντρο της κατσαρόλας μέχρι το ύψος του τοιχώματός της. Κόβουμε με ένα ψαλίδι το σημείο που ακουμπάει στην κατσαρόλα και 2 πόντους από τη μύτη της λαδόκολλας. Ξεδιπλώνουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα ώστε να ακουμπάει στην επιφάνεια του φαγητού.

  • Πηγή: akispetretzikis.com.