19 Φεβρουάριος 2019, 16:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Φεβρουάριος 2019, 15:38

Συνεχείς οι κατολισθήσεις στον οδικό άξονα της Κρήτης

  • Συνεχείς οι κατολισθήσεις στον οδικό άξονα της Κρήτης
    (Φωτ.: Facebook / John Malandrakis)

Η έντονη κακοκαιρία που έπληξε τα προηγούμενα 24ωρα την Κρήτη έχει σαν αποτέλεσμα τον κορεσμό των εδαφών και τις σχεδόν καθημερινές κατολισθήσεις. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης Νίκος Λαγουδάκης ζήτησε από τους οδηγούς που κινούνται στην εθνική οδό να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

Σήμερα μια νέα κατολίσθηση σημειώθηκε στο ύψος των Σισσών, δημιουργώντας πρόβλημα στην κίνηση στον Βόρειο Οδικό Άξονα.

«Υπάρχουν συνεχείς πτώσεις πρανών και κορεσμός στα εδάφη, και έχουμε παρατηρήσει την εμφάνιση νέων πηγών σε ψηλά σημεία του ορεινού όγκου – το νερό αναβλύζει μέσα από το έδαφος! Αυτό σημαίνει ότι τα εδάφη είναι επικίνδυνα και υπάρχει ενδεχόμενο να μην μπορούν να συγκρατηθούν τα χώματα», σημείωσε ο αρχιπύραρχος Νίκος Λαγουδάκης.

Ζημιές, μεγάλες σε αριθμό αλλά όχι σημαντικές σε έκταση, υπάρχουν σε όλο το επαρχιακό δίκτυο του νομού Ρεθύμνου, κυρίως στους δήμους Αμαρίου, Μυλοποτάμου, Αγίου Βασιλείου και Ρεθύμνου. Αντίστοιχη είναι η εικόνα στο νομό Χανίων, στον οποίο πάνω από το 50% των δρόμων έχουν υποστεί ζημιές. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει πλήρης καταγραφή, ωστόσο εκτιμάται ότι υπάρχουν μεγάλες καταστροφές και στο αγροτικό κεφάλαιο.

Όμως, τραγικότερος όλων είναι ο απολογισμός στη Μεσαρά Ηρακλείου. Χθες οι διασώστες κατάφεραν να εντοπίσουν μέσα στην κοίτη του Γεροπόταμου το αυτοκίνητο της οικογένειας που τα μεσάνυχτα του Σαββάτου έφυγε από γαμήλιο τραπέζι. Σήμερα έγιναν οι κηδείες της 30χρονης Ροδούλας Τσαγκαράκη, του 29χρονου συζύγου της Κώστα Γιαννακάκη, της 21χρονης αδερφής της Μαριλένας Τσαγκαράκη και της μητέρας των κοριτσιών Μαρίας Χατζηπάνου.