20 Φεβρουάριος 2019, 11:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Φεβρουάριος 2019, 11:29

Τα παιδιά των «Ακριτών» Σταυρούπολης στο Φεστιβάλ Ελληνικών Χορών «Σαραρίμ»

  • Τα παιδιά των «Ακριτών» Σταυρούπολης στο Φεστιβάλ Ελληνικών Χορών «Σαραρίμ»
    (Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Οι Ακρίτες του Πόντου»)
  • Τα παιδιά των «Ακριτών» Σταυρούπολης στο Φεστιβάλ Ελληνικών Χορών «Σαραρίμ»

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 500 παιδιών πραγματοποιήθηκε το Παιδικό και Εφηβικό Φεστιβάλ Ελληνικών Χορών «Σαραρίμ» το διήμερο 16 και 17 Φεβρουαρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Ναυάρχου Βότση» από τον Χορευτικό Όμιλο Καλαμαριάς «Βορεάδες».

Στο Φεστιβάλ, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν τα παιδιά του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Οι Ακρίτες του Πόντου».

Τα παιδιά του ποντιακού συλλόγου λίγες ημέρες πριν από το Φεστιβάλ, το όνομα του οποίου παραπέμπει σε ξεχασμένο παραδοσιακό παιχνίδι*, έκαναν ψηφοφορία για το ποιοι θα συμμετείχαν στο μεγάλο αυτό γεγονός. Τη δεύτερη μέρα οι λιλιπούτειοι χορευτές παρουσίασαν χορούς του Πόντου συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Κυριάκο Βενετικίδη (λύρα) και τον Γιώργο Μαρμαρίδη (νταούλι).

* Είναι ένα ομαδικό παιχνίδι, αποτελούμενο από δύο ομάδες με ίσο αριθμό μελών. Η κάθε ομάδα έχει έναν αρχηγό, ο οποίος σε συνεργασία με τους συμπαίκτες του βρίσκει ένα ψευδώνυμο για τον καθένα, το οποίο συνήθως είναι κωμικό και αρκετές φορές σχετίζεται με νεράιδες, ξωτικά ή ζώα (π.χ. η ξυπόλητη νεράιδα, το ποντικοφαγωμένο παντελόνι κ.ά.). Οι παίκτες της κάθε ομάδας στέκονται στη γραμμή, αντικριστά, με απόσταση μεταξύ τους. Ορίζουν ποια ομάδα θα ξεκινήσει πρώτη και ο αρχηγός της περπατά ανάμεσα από τους αντιπάλους τραγουδώντας «σαραρίμ, σαραρίμ, βουτού βουτού, σαραρίμ». Κλείνει τα μάτια κάποιου από αυτούς και φωνάζει το ψευδώνυμο ενός από τους συμπαίκτες του. Αυτός πλησιάζει και με διάφορες κινήσεις πειράζει το πρόσωπο του παίκτη με τα κλεισμένα μάτια. Αυτός με τη σειρά του,πρέπει να μαντέψει ποιος από τους αντιπάλους του τον πείραξε. Εάν η απάντηση του είναι σωστή η ομάδα του κερδίζει έναν πόντο και ο αρχηγός της κάνει την ίδια διαδικασία στην αντίπαλη ομάδα, ενώ εάν είναι λανθασμένη το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να δοθεί σωστή απάντηση.