19 Φεβρουάριος 2019, 22:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Φεβρουάριος 2019, 12:44

Σήμα κινδύνου για τους καπνιστές καρκινοπαθείς με μελάνωμα

  • Η μοναξιά κάνει πιο εύκολο το ξεκίνημα και πιο δύσκολο το κόψιμο του τσιγάρου
    (Φωτ.: pixabay.com)

Οι ασθενείς με μελάνωμα (την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος) που είναι καπνιστές, έχουν μικρότερες πιθανότητες να αντισταθούν στην ασθένεια και να επιβιώσουν, σύμφωνα με μια νέα μικρή βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι καρκινοπαθείς με ιστορικό καπνίσματος έχουν κατά μέσο όρο 40% μικρότερη πιθανότητα επιβίωσης σε σχέση με όσους δεν έχουν καπνίσει κατά την τελευταία δεκαετία μετά τη διάγνωση της πάθησης.

Οι καπνιστές έχουν περίπου 4,5 φορές μικρότερη πιθανότητα επιβίωσης σε σχέση με όσους δεν είχαν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λιντς, με επικεφαλής την καθηγήτρια δερματολογίας Τζούλια Νιούτον-Μπίσοπ, που μελέτησαν 156 ασθενείς και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό έρευνας για τον καρκίνο Cancer Research, τόνισαν ότι τα νέα ευρήματα δίνουν άλλον ένα λόγο στους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα, ιδίως όσους έχουν διαγνωσθεί με κακόηθες μελάνωμα. 

Το κάπνισμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να περιορίσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς να καταπολεμήσει τον καρκίνο. Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης παράσχει ενδείξεις ότι το κάπνισμα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά ακόμη δεν έχουν βρεθεί με βεβαιότητα ποιες χημικές ουσίες του καπνού ευθύνονται γι' αυτό.

«Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σαν μια ορχήστρα με πολλά όργανα. Η νέα έρευνα δείχνει ότι το κάπνισμα μπορεί να διαταράξει το αρμονικό παίξιμο, κάνοντας τους μουσικούς να παίζουν με πιο ανοργάνωτο τρόπο», δήλωσε η Νιούτον-Μπίσοπ. «Το αποτέλεσμα», πρόσθεσε, «είναι ότι οι καπνιστές μπορούν ακόμη να ενεργοποιήσουν μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματός τους για να προσπαθήσουν να καταστρέψουν το μελάνωμα, όμως φαίνεται ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικοί από ό,τι οι μη καπνιστές, έτσι οι καπνιστές είναι λιγότερο πιθανό να επιβιώσουν από τον καρκίνο. Με βάση τα αυτά τα ευρήματα, συνιστούμε έντονα τη διακοπή του καπνίσματος για όσους έχουν διαγνωσθεί με μελάνωμα».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.