19 Φεβρουάριος 2019, 12:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Φεβρουάριος 2019, 13:46

Στουρνάρας για τηλεφώνημα Πολάκη: Να παρέμβουν οι δικαστικές Αρχές

  • Στουρνάρας για τηλεφώνημα Πολάκη: Να παρέμβουν οι δικαστικές Αρχές
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Να παρέμβει αυτεπαγγέλτως για τα «επιλεκτικά» και «παραποιημένα» αποσπάσματα που διέρρευσαν στον Τύπο από τη συνομιλία που είχε με τον Παύλο Πολάκη ζητά ο Γιάννης Στουρνάρας. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρεται στο τηλεφώνημα που δέχθηκε χθες από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας σχετικά με το δάνειο των 100.000 ευρώ από την Attica Bank, και στην ανακοίνωση που εξέδωσε υπογραμμίζεται ότι οι πληροφορίες για το περιεχόμενό του δόθηκαν χωρίς τη συναίνεσή του, και κατά συνέπεια υπάρχει παραβίαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα.

Ακόμα, ο Γιάννης Στουρνάρας κατηγορεί τον Παύλο Πολάκη για πρωτοφανή προσπάθεια να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του.

«Είναι ιστορικά πρωτοφανές σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα να παρεμβαίνει υπουργός μιας κυβέρνησης αποτυπώνοντας με μηχανικό μέσο τηλεφωνική συνομιλία που δεν διεξήχθη δημόσια, και γνωστοποιώντας επιλεκτικά παραποιημένα αποσπάσματα σε φίλιο μέσο μαζικής ενημέρωσης, με σκοπό τη δημοσιοποίηση προς ίδιο συμφέρον», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Μάλιστα ο κεντρικός τραπεζίτης καλεί τον πρωθυπουργό να παρέμβει και ζητά από την κυβέρνηση «να διαφυλάξει εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος».

Οι απαντήσεις του Μαξίμου και του Πολάκη
Το Μέγαρο Μαξίμου σε σχόλιο του τονίζει ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι σέβεται απολύτως τη νομοθεσία που προβλέπει την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, «ακόμη και όταν ο διοικητής της έχει διαφοροποιηθεί σε κρίσιμα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής».

Μαξίμου: Τον ίδιο σεβασμό στην ανεξαρτησία και την πολιτική ουδετερότητας οφείλουν να έχουν εμπράκτως όλες οι πλευρές.

Από τη μεριά του ο Παύλος Πολάκης χαρακτηρίζει απολύτως ψευδή τον ισχυρισμό ότι κατέγραψε τη συνομιλία με τον Γιάννη Στουρνάρα, δηλώνει ότι δεν τον απείλησε και προειδοποιεί ότι αν δεν ελέγξει τα δάνεια του Κυριάκου Μητσοτάκη, της Μαρίας Σπυράκη και του Άδωνι Γεωργιάδη τότε αυτό θα σημαίνει ότι δεν ενεργεί ως ανεξάρτητος τραπεζίτης αλλά ως στέλεχος ακόμα της κυβέρνησης Σαμαρά. Επιπλέον, τον κατηγορεί ότι χρησιμοποιεί την Τράπεζα της Ελλάδος «ως όχημα σπίλωσης και δίωξης πολιτικών αντιπάλων, αλλά και ως ασπίδα απέναντι στις ανομίες της συζύγου του».

Η ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού στο Facebook καταλήγει με τη φράση: «Αν, λοιπόν, για κάποιον οφείλουν να παρέμβουν οι δικαστικές Αρχές δεν είναι για εμένα αλλά για τον κ. Στουρνάρα».