19 Φεβρουάριος 2019, 21:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Φεβρουάριος 2019, 19:52

Ανοιχτή και πάλι στο κοινό η Κινστέρνα του Θεοδόσιου στην Κωνσταντινούπολη

  • Ανοιχτή και πάλι στο κοινό η Κινστέρνα του Θεοδόσιου στην Κωνσταντινούπολη
    (Φωτ.: cba-ist.com)

Τις πύλες της στο κοινό άνοιξε και πάλι η Κινστέρνα του Θεοδόσιου, μετά από οκτώ χρόνια εργασιών αποκατάστασης. Η τελική φάση των εργασιών φέρει την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου Cafer Bozkurt Architects.

Η εν λόγω δεξαμενή νερού (Serefiye Sarnıcı για τους Τούρκους) κατασκευάστηκε επί Αυτοκράτορα Θεοδόσιου Β΄ (428 - 443).

Το εμβαδόν της είναι περίπου 45x25 μέτρα και η οροφή της στηρίζεται σε 32 κολόνες από μάρμαρο που μεταφέρθηκε ειδικά για την κατασκευή της από τη νήσο του Μαρμαρά (την Προκόννησο ή Προικόννησο). Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης το κτίσμα καθαρίστηκε από τη λάσπη και τη στάχτη και απαντλήθηκε η υπερβάλλουσα ποσότητα νερού μέσα. Χαλύβδινοι δακτύλιοι ενίσχυσαν και τις 32 κολόνες για να αποφευχθούν μελλοντικές φθορές, και τοποθετήθηκαν χαλύβδινες ράβδοι σύνδεσης για περαιτέρω δομική στήριξη της κινστέρνας. Δεν κρίθηκε αναγκαία περαιτέρω ενίσχυση των τοίχων και του πατώματος.


(Φωτ.: cba-ist.com)

Τμήματα των θόλων που είχαν καταρρεύσει αντικαταστάθηκαν με παρόμοια αλλά διακριτά υλικά. Τούβλα που έλειπαν από τους τοίχους αντικαταστάθηκαν με παρόμοια, τα οποία όμως τοποθετήθηκαν 5 εκ. βαθύτερα για να δηλώνεται ότι πρόκειται για προσθήκες. Οι ρωγμές στους τοίχους καλύφθηκαν με ειδικό ασβεστοκονίαμα και οι τριχοειδείς ρωγμές στις κολόνες με έγχυση εποξικής ουσίας.

Όλες οι επεμβάσεις είναι απολύτως ορατές στον επισκέπτη, για να του δίνουν τη δυνατότητα να ανακαλύψει τα διάφορα επίπεδα κατασκευαστικής παρέμβασης στο κτίσμα.

Η κύρια πρόσοψη της κινστέρνας έχει πλέον μια επιπρόσθετη δομή από χάλυβα και γυαλί ώστε να προσφέρεται χώρος για δύο φουαγέ και γραφεία. Η Κινστέρνα του Θεοδόσιου λειτουργεί ως μουσείο και μπορεί και πάλι να δεχτεί επισκέπτες.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Τσεκούρας.