19 Φεβρουάριος 2019, 11:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Φεβρουάριος 2019, 10:48

Η Ελλάδα κακομεταχειρίζεται τους μετανάστες, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης

  • Η Ελλάδα κακομεταχειρίζεται τους μετανάστες, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης
    Ο καταυλισμός στη Μόρια της Λέσβου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Έκθεση-ράπισμα για την Ελλάδα από την Επιτροπή CTP του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τον τρόπο που η χώρα μας μεταχειρίζεται τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Υπερπληθυσμός, κακές συνθήκες κράτησης, ακόμα και κακομεταχείριση των κρατουμένων είναι τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης που συντάχθηκε με βάση την επίσκεψη των μελών της Επιτροπής στην Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται αξιόπιστοι ισχυρισμοί για σωματική κακομεταχείριση από την Αστυνομία, κυρίως στους χώρους κράτησης του Έβρου, αλλά και στη Μόρια.

Επίσης σημειώνεται ότι οι συνθήκες κράτησης στα περισσότερα αστυνομικά τμήματα και στα τμήματα συνοριακής φύλαξης είναι ακατάλληλες για την κράτηση ατόμων για πάνω από 24 ώρες, ωστόσο εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα.

Οι καλύτερες συνθήκες κράτησης είναι στην Κω και οι χειρότερες στο Φυλάκιο Έβρου στο προαναχωρησιακό κέντρο όπου 95 άτομα βρίσκονται σε ένα κελί, ανάμεσά τους οικογένειες, παιδιά και έγκυες. Σύμφωνα με την Επιτροπή CTP του Συμβουλίου της Ευρώπης η κράτηση προσώπων για αρκετές εβδομάδες ή μήνες σε τέτοιες συνθήκες μπορεί εύκολα να θεωρηθεί απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση.

Αυτό που ζητείται από την Ελλάδα είναι να λάβει μέτρα ενάντια στην κακομεταχείριση των προσφύγων και των μεταναστών που κρατούνται από την αστυνομία, να υπάρξουν εναλλακτικά μέτρα αντί της κράτησης, να μειωθούν δραστικά τα επίπεδα πληρότητας στις δομές, και να υπάρξουν μέτρα για τα ευάλωτα άτομα. Άλλωστε το κλιμάκιο της Επιτροπής CTP διαπίστωσε ανεπάρκεια σε βασικό ιατρικό εξοπλισμό, φάρμακα, ιατρικό προσωπικό και μεταφραστές.