18 Φεβρουάριος 2019, 20:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Φεβρουάριος 2019, 21:04

Οι περισσότερες αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατου αντέχουν από 15 έως 25 χρόνια

  • Οι περισσότερες αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατου αντέχουν από 15 έως 25 χρόνια
    (Φωτ.: publicdomainpictures.net)

Οκτώ στις δέκα επεμβάσεις αντικατάστασης γόνατου και έξι στις δέκα αντίστοιχες επεμβάσεις ισχίου, γνωστές και ως ολικές αρθροπλαστικές, αντέχουν έως 25 χρόνια, ενώ οι εννέα στις δέκα διαρκούν τουλάχιστον για 15 χρόνια. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από περίπου 500.000 ανθρώπους σε έξι χώρες και σε βάθος 25ετίας και διαπίστωσαν ότι οι ολικές αρθροπλαστικές έχουν μεγαλύτερη αντοχή του αναμενόμενου.

Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, με επικεφαλής τον δρ Τζόναθαν Έβανς. Όπως ανέφεραν, «αν ληφθεί υπόψη η βελτίωση στην τεχνολογία και στις τεχνικές κατά τα τελευταία 25 χρόνια, τότε αναμένεται πως οι αντικαταστάσεις ισχίου ή γόνατου που γίνονται σήμερα θα διαρκούν ακόμη περισσότερο».

Οι συγκεκριμένες χειρουργικές επεμβάσεις στο ισχίο και στο γόνατο αντικαθιστούν τη δυσλειτουργική άρθρωση με μια τεχνητή άρθρωση, συνήθως λόγω οστεροαρθρίτιδας και γίνονται αρκετά συχνά. Ωστόσο, μέχρι σήμερα υπήρχαν πολύ λίγα στοιχεία για το πόσο πετυχημένες είναι. Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις επεμβάσεις που έχουν γίνει μέσα στην τελευταία 25ετία, το 89% των ολικών αρθροπλαστικών ισχίου έχει διαρκέσει για 15 χρόνια, το 70% για 20 χρόνια και το 58% για 25 χρόνια.

Επίσης, το 93% των ολικών αρθροπλαστικών γόνατου έχει διαρκέσει για 15 χρόνια, το 90% για 20 χρόνια και το 82% για 25 χρόνια. Σε ό,τι αφορά τις μερικές αρθροπλαστικές γόνατου, οι οποίες αντικαθιστούν μόνο το προβληματικό τμήμα της άρθρωσης, σε ποσοστό το 77% έχουν αντέξει για 15 χρόνια, το 72% για 20 χρόνια και το 70% για 25 χρόνια.

Οι εν λόγω επεμβάσεις είναι από τις συχνότερες στη χειρουργική και οι περισσότερες γίνονται σε ανθρώπους ηλικίας 60 έως 80 ετών. Καθώς ο πληθυσμός γερνάει, αναμένεται να γίνουν ακόμη συχνότερες. Όταν αποτυγχάνουν σχετικά γρήγορα αιτία είναι συνήθως κάποια λοίμωξη, φθορά του υλικού ή σπάσιμο, οπότε απαιτείται νέα επέμβαση.

  • Με πληροφορίες από The Lancet.