18 Φεβρουάριος 2019, 18:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Φεβρουάριος 2019, 17:36

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας απορρίπτει τις ενστάσεις για το μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων

  • Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας απορρίπτει τις ενστάσεις για το μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων
    (Πηγή: magdaghali.blogspot.com)

Τον Απρίλιο του 2018 στη Γενεύη έγιναν τα εγκαίνια του μνημείου «Φανάρια της μνήμης» το οποίο βρίσκεται στην καρδιά του πάρκου Τρέμπλεϊ και είναι αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Αρμενίων. Χρειάστηκαν σχεδόν δέκα χρόνια για την ολοκλήρωση και την τοποθέτηση του έργου που αποτελείται από εννέα φανάρια φωτισμού που έχουν ύψος 10 μέτρα και από τα οποία οι λάμπες κρέμονται σαν δάκρυα.

Στην κολόνα του καθενός φαναριού υπάρχουν αποσπάσματα από το έργο της Ζανίν Αλτουνιάν για την ψυχανάλυση.

Για να γίνουν τα εγκαίνια του μνημείου κρίθηκε απαραίτητη η αστυνομική παρουσία για την αποφυγή βανδαλισμών αλλά και για την αποφυγή επεισοδίων, μιας και τουρκικοί σύλλογοι της Ελβετίας έκαναν λόγο για ένα «αντιτουρκικό μνημείο». Κάτι παραπάνω από έναν χρόνο μετά, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο κλήθηκε να εξετάσει την προσφυγή κατοίκων της Γενεύης που θεωρούν ότι το έργο του Μελίκ Οχανιάν μπορεί να γίνει εστία έντασης μεταξύ των κοινοτήτων των Αρμενίων και των Τούρκων, αλλά και σημείο διαδηλώσεων. Οι δικαστές απέρριψαν την προσφυγή και στην απόφασή τους τονίζουν ότι δεν υπάρχουν λόγοι για να γίνει έφεση.

Δημοσίευμα της ιστοσελίδας swissinfo.ch αναφέρει ότι οι καθυστερήσεις στη δημιουργία του μνημείου οφείλονταν στη δυσκολία να βρεθεί το κατάλληλο σημείο, ενώ οι διπλωματικές προσπάθειες από την Τουρκία είχαν προκαλέσει… πονοκέφαλο στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Η Γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίστηκε από το κοινοβούλιο της Γενεύης το 2001 και από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Ελβετίας το 2003.