18 Φεβρουάριος 2019, 11:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Φεβρουάριος 2019, 12:00

Θερμό επεισόδιο με ισπανικά πλοία στο στενό του Γιβραλτάρ

  • Θερμό επεισόδιο με ισπανικά πλοία στο στενό του Γιβραλτάρ
    Φωτογραφία αρχείου με το HMS Queen Elizabeth του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού στο Γιβραλτάρ, τον Φεβρουάριο του 2018 (πηγή: British Ministry Of Defence)

Εν μέσω της έντασης που υπάρχει μεταξύ της Ισπανίας και της Βρετανίας ενόψει του Brexit, την Κυριακή στο στενό του Γιβραλτάρ ισπανικό πολεμικό πλοίο φέρεται να διέταξε την απομάκρυνση εμπορικών πλοίων, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Παρά τη διαταγή, τα εμπορικά παρέμειναν στη θέση τους μετά και την παρέμβαση του λιμενικού του Γιβραλτάρ, ενώ στην περιοχή έσπευσαν και πλοία του βρετανικού στόλου.

Πηγή της κυβέρνησης του Γιβραλτάρ ανέφερε ότι το ισπανικό πολεμικό πλοίο «αποχώρησε αργά κατά μήκος των ακτών με τα όπλα του και το πλήρωμα σε ετοιμότητα».

Η ίδια πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, σημείωσε μιλώντας στην εφημερίδα Guardian ότι υπάρχουν ακόμα κάποιοι στο ισπανικό ναυτικό «που νομίζουν ότι μπορούν να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο». Σε ηχητικό που δόθηκε στη δημοσιότητα ακούγεται στέλεχος του ισπανικού πλοίου να ζητά από τα άλλα πλοία «να εγκαταλείψουν τα ισπανικά ύδατα».

Το Γιβραλτάρ, η μικρή χερσόνησος που εκτείνεται πέρα από τη νότια ακτή της Ισπανίας, είναι βρετανικό υπερπόντιο έδαφος από το 1713, οπότε και παραχωρήθηκε από την Ισπανία με τη Συνθήκη της Ουτρέχτης. Το 2002 οι κάτοικοι της περιοχής με δημοψήφισμα επέλεξαν την παραμονή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, και με το Brexit αναμένεται να αποχωρήσουν και αυτοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.