18 Φεβρουάριος 2019, 00:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Φεβρουάριος 2019, 00:29

Το Ισραήλ μπλοκάρει 138 εκατ. δολάρια που προορίζονταν για τους Παλαιστινίους

  • Το Ισραήλ μπλοκάρει 138 εκατ. δολάρια που προορίζονταν για τους Παλαιστινίους
    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ στην Κνεσέτ κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Το Ισραήλ θα «παγώσει» 138 εκατ. δολάρια (122 εκατ. ευρώ), που θα έπρεπε να καταβάλει στην Παλαιστινιακή Αρχή, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τα επιδόματα που η Αρχή δίνει στις οικογένειες των Παλαιστινίων κρατουμένων, ανέφερε σήμερα το γραφείο του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τις ισραηλινές Αρχές, αυτό το ποσό ισοδυναμεί με τα επιδόματα που καταβλήθηκαν το 2018 από την Παλαιστινιακή Αρχή σε «φυλακισμένους τρομοκράτες, στις οικογένειές τους και σε πρώην κρατουμένους».

Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει τακτικά στην Παλαιστινιακή Αρχή τον ΦΠΑ και τους τελωνειακούς δασμούς που παρακρατά επί των εισαγόμενων από τους Παλαιστινίους προϊόντων.

Όμως, τον Ιούλιο του 2018, το ισραηλινό Κοινοβούλιο ενέκρινε έναν νόμο που στοχεύει στο «πάγωμα» των πληρωμών στο ύψος των επιδομάτων που δίνει η Παλαιστινιακή Αρχή στους δράστες επιθέσεων εναντίον των Ισραηλινών και τις οικογένειές τους.

Ο νόμος δεν εφαρμόστηκε ποτέ, ωστόσο την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου γνωστοποίησε την πρόθεσή του να το κάνει μετά τη δολοφονία μιας νεαρής Ισραηλινής από έναν Παλαιστίνιο στην Ιερουσαλήμ. «Πρόκειται για έναν σημαντικό νόμο που θα εφαρμόσουμε, όπως το υποσχέθηκα», δήλωσε ο Νετανιάχου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Αμπάς έχει επανειλημμένως επισημάνει ότι η στήριξη των οικογενειών των «μαρτύρων» και των κρατουμένων «συνιστά εθνικό, ανθρωπιστικό και κοινωνικό καθήκον, που πρέπει να εκπληρώνεται ανεξαρτήτως των ισραηλινών και διεθνών πιέσεων».

Σε δελτίο Τύπου, ο αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Άχμεντ Ματζνταλανί κατήγγειλε ότι «η κατοχική (ισραηλινή) κυβέρνηση επιδιώκει να καταστρέψει την Παλαιστινιακή Αρχή σε συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α.Σ.