17 Φεβρουάριος 2019, 19:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Φεβρουάριος 2019, 18:53

Μελέτη: Βουνά μεγαλύτερα από το Έβερεστ μπορεί να υπάρχουν κάτω από τη Γη (βίντεο)

  • Μελέτη: Βουνά μεγαλύτερα από το Έβερεστ μπορεί να υπάρχουν κάτω από τη Γη (βίντεο)
    (Φωτ.: Kyle McKernan-Princeton)

Αυτό ούτε ο Ιούλιος Βερν δεν θα το είχε φανταστεί, όταν έγραφε το «Ταξίδι στο κέντρο της Γης». Σύμφωνα με εκτιμήσεις Αμερικανών και Κινέζων γεωεπιστημόνων, σε βάθος περίπου 660 χιλιομέτρων κάτω από τα πόδια μας υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχουν βουνά με ύψος μεγαλύτερο ακόμη και από το Έβερεστ.

Η Γη έχει τρία βασικά στρώματα, τον φλοιό, τον μανδύα και τον πυρήνα. H «καρδιά» της χωρίζεται σε εσωτερικό και εξωτερικό πυρήνα, αλλά και ο μανδύας της διαθέτει ανώτερο και κατώτερο στρώμα.

Ανάμεσα σε αυτά τα δύο στρώματα υπάρχει μια διαχωριστική ζώνη, την οποία οι ερευνητές ονομάζουν απλώς «το σύνορο των 660 χιλιομέτρων». Και σε αυτό το διαχωριστικό στρώμα σχηματίζονται πιθανώς βουνά μεγαλύτερα από οποιοδήποτε υπάρχει στην επιφάνεια της Γης.

Τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science» έκαναν η επίκουρη καθηγήτρια γεωφυσικής Τζέσικα Ίρβινγκ του Πανεπιστημίου Πρίνστον, ο δρ Γουενμπό Γου του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (CalTech) και ο Σιντάο Νι του Ινστιτούτου Γεωδαισίας και Γεωφυσικής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα σεισμικά κύματα ενός πολύ ισχυρού σεισμού μεγέθους 8,2 Ρίχτερ που είχε συμβεί στη Βολιβία το 1994, για να κάνουν μια «τομογραφία» στην τοπογραφία του εσωτερικού της Γης.

Όπως το φως, έτσι και τα σεισμικά κύματα έχουν τη χρήσιμη ιδιότητα να καμπυλώνουν και να αντανακλώνται, καθώς διαπερνούν τα πετρώματα στα έγκατα του πλανήτη, πράγμα που επιτρέπει στους επιστήμονες να βγάζουν συμπεράσματα για το τι υπάρχει κάτω από την επιφάνεια.

Οι ερευνητές εξεπλάγησαν όταν ανακάλυψαν πόσο ανώμαλο φαίνεται να είναι το διαχωριστικό στρώμα ανάμεσα στον ανώτερο και στον κατώτερο μανδύα, πολύ περισσότερο από τις ανωμαλίες που εμφανίζει η τοπογραφία στην επιφάνεια της Γης. Αν και δεν μπορούν να κάνουν ακριβείς μετρήσεις για το ύψος τους, ανακοίνωσαν ότι τα βουνά αυτού του στρώματος πιθανώς είναι μεγαλύτερα και από το Έβερεστ, ενώ ανάμεσα τους φαίνεται να υπάρχουν εκτάσεις σαν πεδιάδες.

Ο μανδύας, το ενδιάμεσο στρώμα μεταξύ φλοιού και πυρήνα, αποτελεί περίπου το 84% του όγκου της Γης. Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι μέσα από ποιες θερμικές ή χημικές διαδικασίες το «σύνορο» των 660 χιλιομέτρων είναι μορφολογικά τόσο ακανόνιστο.

Μπορείτε να δείτε την επιστημονική έκθεση εδώ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.