17 Φεβρουάριος 2019, 18:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Φεβρουάριος 2019, 18:09

Σκόπια: Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα υποψήφια του VMRO-DPMNE στις προεδρικές εκλογές

  • Σκόπια: Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα υποψήφια του VMRO-DPMNE στις προεδρικές εκλογές
    Η Γκορτνάνα Σιλιάνοφσκα (φωτ. EPA / Georgi Licovski)

Η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα θα είναι η υποψήφια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 21 Απριλίου (Α’ γύρος) και 5 Μαΐου (Β’ γύρος). Η 64χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα αναδείχτηκε υποψήφια του VMRO-DPMNE σε συνδιάσκεψη του κόμματος, που πραγματοποιήθηκε χθες στην πόλη Στρούγκα.

Η Σιλιάνοφσκα επικράτησε άνετα των οκτώ άλλων υποψηφίων που διεκδίκησαν το χρίσμα του δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE, εξασφαλίζοντας την ψήφο των 408 από τους 519 συνέδρους του κόμματος.

Η Σιλιάνοφσκα ανέφερε ότι είναι ανεξάρτητη υποψήφια και ότι αποφάσισε να ζητήσει τη στήριξη του VMRO-DPMNE, επειδή το τελευταίο διάστημα οι απόψεις της συνέπεσαν με τις θέσεις του κόμματος αυτού σε μια σειρά ζητήματα, όπως η εναντίωσή της στη Συμφωνία των Πρεσπών και στον νόμο που διευρύνει την χρήση της αλβανικής γλώσσας σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Επίσης, ανέφερε ότι είναι καιρός η χώρα να εκλέξει γυναίκα στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ αρνήθηκε τον χαρακτηρισμό της ως εθνικίστρια, υποστηρίζοντας ότι έχει μεγαλώσει σε πολυεθνικό περιβάλλον.

Η υποψηφιότητα της Σιλιάνοφσκα είναι η πρώτη υποψηφιότητα που ανακοινώνεται ενόψει των προεδρικών εκλογών. Το κυβερνών κόμμα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να ανακοινώσει τον υποψήφιο που θα στηρίξει κατά το έκτακτο συνέδριο που θα πραγματοποιήσει στις 3 Μαρτίου, ενώ βρίσκεται και σε συνομιλίες με το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, προκειμένου να συμμετέχουν στις προεδρικές εκλογές με κοινό υποψήφιο.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.