17 Φεβρουάριος 2019, 17:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Φεβρουάριος 2019, 17:31

Γερμανία: Ανώτατοι στρατιωτικοί ζητούν ταχύτερη υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης

  • Γερμανία: Ανώτατοι στρατιωτικοί ζητούν ταχύτερη υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης
    (Φωτ.: pixabay.com)

Ανώτατοι αξιωματικοί των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων εισηγήθηκαν την ταχύτερη υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στο πεδίο της Άμυνας, μία ημέρα πριν αρχίσουν οι εργασίες της 55ης Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Η τεχνολογία αυτή μπορεί να μεγεθύνει τη δυνατότητα ανάληψης δράσης, να επιταχύνει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και να επιτρέψει μεγάλο μέρος του προσωπικού να είναι ελεύθερο να εκτελεί άλλα καθήκοντα.

Στο συμπέρασμα αυτό έχουν καταλήξει ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της Γερμανίας υποστράτηγος Γεργκ Φόλμερ, αλλά και ο ναύαρχος Μάνφρεντ Νίλσον, επικεφαλής μιας διοίκησης του NATO αρμόδιας για τον επιχειρησιακό μετασχηματισμό.

Όπως επισήμαναν και οι δύο, ο γερμανικός στρατός δεν πρέπει να μείνει πίσω, αλλά αντιθέτως πρέπει να κινηθεί ταχύτερα από τους αντιπάλους του. «Είναι πάντοτε κακό να έρχεσαι δεύτερος», εξήγησε ο υποστράτηγος Φόλμερ, δηλώνοντας μέγας υποστηρικτής των νέων συστημάτων, αλλά προσθέτοντας πως πρέπει να μελετηθούν πολύ προσεκτικά οι κίνδυνοι που εγείρονται.

Διευκρίνισε δε ότι υπάρχουν ήδη εν μέρει αυτοματοποιημένα ή αυτόματα συστήματα που είναι επιχειρησιακά, για παράδειγμα σε πεδία όπως η αντιπυραυλική άμυνα. Η κρίσιμη απόφαση θα είναι εάν τα συστήματα αυτά θα ενεργοποιηθούν ή θα απενεργοποιηθούν σε περίπτωση κινδύνου ή πληγμάτων από λάθος.

«Η πρόκληση θα είναι να αποφασίσεις τι ρίσκα είσαι διατεθειμένος να αναλάβεις», ανέφερε ο ναύαρχος Νίλσον, επικεφαλής της Allied Command Transformation στο NATO. «Νομίζω ότι η απώλεια ενός μη επανδρωμένου, τηλεκατευθυνόμενου συστήματος θα είναι αποδεκτή. Η απώλεια ενός άνδρα δεν (θα) είναι αποδεκτή», συμπλήρωσε προοικονομώντας τον δημόσιο διάλογο για τα διλήμματα που συνεπάγεται η υιοθέτηση της ΤΝ.

«Τεχνητή νοημοσύνη» σημαίνει συστήματα ικανά να μαθαίνουν και να επιλύουν προβλήματα, όπως ένα λογισμικό που αναγνωρίζει μοτίβα στα δεδομένα και αντλεί συμπεράσματα. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις διεργασίες και αντιλαμβάνονται τις αποφάσεις μόνον εν μέρει.

Ωστόσο, επικριτές της ΤΝ επισημαίνουν ότι τα συστήματα του είδους θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον ανθρώπινο έλεγχο ή να λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς να λογαριάζουν διαστάσεις που συνδέονται με την ανθρώπινη λογική και ηθική. Οι συζητήσεις ειδικών για το ζήτημα στο Μόναχο οργανώνονται από τη Σχολή Διοίκησης των γερμανικών ομοσπονδιακών ένοπλων δυνάμεων, καθώς και τη γερμανική θυγατρική της Microsoft.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.